Nieuws/Binnenland
1020590
Binnenland

Protesterende Afghanen terug naar Brussel

De enkele honderden Afghaanse asielzoekers die dit weekend in België in een protestmars naar Bergen waren gelopen, keren waarschijnlijk maandag weer terug naar Brussel. Daar zullen ze dinsdag een gesprek hebben met premier Elio Di Rupo en staatssecretaris Maggie de Block die over asiel en migratie gaat. Dat is de uitkomst van gesprekken die de actievoerders maandag hadden met lokale bestuurders in Bergen, melden Belgische media. Ze gaan onder begeleiding van de politie terug met de trein.

Ongeveer 350 Afghanen waren naar Bergen gelopen, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van de hoofdstad, om een ontmoeting te forceren met Di Rupo, die daar ook burgemeester is. Ze eisen verblijfspapieren in België en willen dat het Belgische kabinet een duidelijk standpunt inneemt over hun situatie. Ze willen ook de garantie dat niemand wordt uitgezet. De Afghanen kwamen zondagavond aan en sliepen voor het stadhuis vlakbij de kerstmarkt, in regen en wind. Ze weigerden een verwarmde ruimte die de lokale autoriteiten aanboden.

Di Rupo was zondag nog in het buitenland maar was maandag in Brussel. Hij wilde niet naar Bergen komen omdat hij anders een precedent zou scheppen. De Block had onlangs gezegd dat het verzoek van de Afghanen individueel wordt bekeken maar op dezelfde wijze behandeld wordt als dat van elke andere illegale migrant. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de demonstranten. Ze zijn bang om terug te gaan, zei een woordvoerder van de actievoerders maandag op de radio.

De afgelopen 4 maanden hielden de Afghanen een kerk bezet in Brussel.