Nieuws/Binnenland
1020595
Binnenland

'Pas de wet voor schietende agenten aan'

Als een agent op iemand schiet, doet hij of zij dat als een ambtenaar die probeert om de veiligheid te beschermen. Daar moeten rechters en de wet rekening mee houden, vindt politievakbond ACP. „De wet biedt nu geen andere optie dan vervolging voor doodslag. We willen graag dat dat wordt aangepast. Doodslag is een te zware term”, zei een woordvoerster maandag.

Volgens de ACP is politiewerk mensenwerk. „In een splitsecond moet je op het scherpst van de snede keuzes maken met de informatie die je dan hebt. Een keuze kan heel ernstige gevolgen hebben”, aldus de woordvoerster. Zij laat in het midden hoe de wet precies moet worden aangepast. „Een optie is dat het als een verzachtende omstandigheid geldt wanneer iemand iets doet als agent.”

De vakbond reageerde op de uitspraak in de zaak van een agent die vorig jaar een 17-jarige jongen doodschoot op station Den Haag Hollands Spoor. De agent krijgt geen straf, omdat hij de tiener wilde aanhouden. Hij wordt daarom ontslagen van rechtsvervolging.

De ACP vindt het een goede zaak „dat de rechtbank zich heeft uitgesproken en een onafhankelijk oordeel heeft gegeven. Dit was een ingrijpende gebeurtenis die veel verdriet geeft en grote impact heeft op zowel de nabestaanden als de agenten. Dit laat diepe sporen na.”