Nieuws/Buitenland
1020599
Buitenland

'Geen machtsstrijd Kim Jong-un'

De geruchtmakende executie van de oom van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un had waarschijnlijk niet te maken met een machtsstrijd binnen het regime, maar met zijn betrokkenheid bij lucratieve zakenprojecten. Dat heeft het hoofd van de Zuid-Koreaanse geheime dienst NIS gezegd tegen parlementariërs.

Volgens het hoofd, Nam Jae-joon, heeft Kim Jong-un geen problemen om zijn greep op de macht in het zeer gesloten land te behouden. De geëxecuteerde oom, Jang Song-thaek (67), gold als zijn mentor en de tweede man van het regime.

Volgens de Zuid-Koreaanse geheime dienst waren er conflicten over zakelijke rechten tussen overheidsdiensten en over medestanders van Jang die hun boekje te buiten gingen. Toen Kim Jong-un opdracht gaf die zaken recht te zetten en dat niet gebeurde, werd Jang geëxecuteerd voor het niet gehoorzamen van het hoogste leiderschap.

Een van de zakenprojecten waarover een conflict bestond, had mogelijk met de kolenindustrie te maken, meldde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap maandag.

De Zuid-Koreaanse geheime dienst stelt dat berichten over medestanders van Jang die naar China zijn gevlucht, niet kloppen.

Noord-Korea is volgens de NIS ook klaar om een vierde kernproef te doen, al hoeft dat niet te betekenen dat een test ophanden is.