Nieuws/Binnenland
1020604
Binnenland

Steenbergen krijgt waarnemend burgemeester

Burgemeester Saskia Bolten van Steenbergen is met verlof gestuurd en de gemeente krijgt per direct en voor onbepaalde tijd een waarnemend burgemeester. Het gaat om CDA'er Joseph Vos, voormalig dijkgraaf in waterschap Brabantse Delta. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft dat maandag besloten.

De gemeenteraad van Steenbergen zegde donderdag het vertrouwen op in burgemeester Saskia Bolten (GroenLinks) nadat een kritische verklaring van haar uitlekte. In de verklaring constateerde ze bijvoorbeeld dat wethouders op een respectloze manier communiceren over raadsleden en ambtenaren. Ze weigerde echter ontslag te nemen, onthulde de commissaris maandag.

„Het is goed misgegaan. De naam van de gemeente is beschadigd. De verhoudingen zijn verstoord en moeten worden hersteld. Soms moet je als commissaris een eigen verantwoordelijkheid te nemen. We gaan opnieuw beginnen”, aldus Van de Donk maandag in een toelichting. Hij verwacht een ingewikkeld en pijnlijk proces.

De gepensioneerde Vos (65) krijgt alle taken van een burgemeester maar hij krijgt ook een speciale opdracht. Hij gaat onderzoek doen naar de ambtelijke en bestuurlijke cultuur in Steenbergen en hij moet onderzoeken of het mogelijk is dat Bolten haar taken na zekere tijd weer kan hervatten, staat in de opdracht. Op basis van zijn ervaring begint hij met vertrouwen aan de klus, vertelde Vos bij zijn presentatie. Hij verwacht zeker tot ruim na de gemeenteraadsverkiezingen nodig te hebben.

„Er waren weinig alternatieven”, reageerde Koos Boluijt namens alle fractievoorzitters in Steenbergen. De gemeenteraad vindt Vos een aimabele, stevige bestuurder met veel capaciteiten.