Nieuws
1020606
Nieuws

Wat is Klebsiella?

En waarom is deze bacterie zo gevaarlijk?

Klebsiella zijn bacteriën die oorspronkelijk voorkomen in de darmen, waar ze geen ziekte veroorzaken. Er is echter een bijzondere variant van de bacterie. Deze variant heeft eigenschappen die ervoor zorgen dat hij bijna alle antibiotica kan afbreken. Hierdoor is het moeilijk om een infectie met deze bacterie te behandelen.

Symptomen

Mensen kunnen Klebsiella bij zich dragen zonder ziek te worden. De bacterie is vooral aanwezig in de darmen. Gezonde mensen worden over het algemeen niet ziek van de bacterie en raken hem op den duur vanzelf weer kwijt.

Mensen met een ziekte; bijvoorbeeld chronische longziekten, na een operatie of met verwondingen, die in een verpleeghuis of ziekenhuis zijn opgenomen kunnen een infectie krijgen door Klebsiella. Voorbeelden van een dergelijke infectie zijn: longontsteking, wondinfecties en bloedinfecties.

Oplopen

Mensen kunnen elkaar met Klebsiella besmetten door direct contact via de handen. Hierop bestaat vooral in de gezondheidszorg een risico, omdat daar veel zorgcontacten zijn zoals een patiënt helpen met aan/uitkleden, douchen, aantrekken van steunkousen en wondverzorging. De bacteriën kunnen zich niet door de lucht verspreiden.

Risico

Iedereen kan drager worden van Klebsiella, maar voor gezonde mensen is het risico klein om er klachten van te krijgen. Klebsiella zal vaker voorkomen in een omgeving waar bepaalde soorten antibiotica worden gebruikt, zoals in een ziekenhuis of verpleeghuis. Omdat de bacterie ongevoelig is voor bijna alle antibiotica, kan hij zich juist daar gemakkelijk verspreiden. In ziekenhuizen en verpleeghuizen worden Klebsiella infecties vooral gezien bij:

  • patiënten op Intensive Care afdelingen;
  • patiënten die antibiotica gebruiken;
  • patiënten met open wonden;
  • patiënten met chronische longziekten;
  • patiënten met een implantaat, infuus of katheter;
  • patiënten met een verzwakte afweer.

Behandeling

Klebsiella is erg moeilijk te behandelen, omdat deze bacterie bijna alle soorten antibiotica kan afbreken. Er zal dan ook met bijzondere antibiotica behandeld moeten worden. Uw behandeld arts kan hier verder uitleg over geven.

Bron: RIVM