Nieuws/Binnenland
1020619
Binnenland

Big Boy in top 5 meest gevreesde vuurwerk

De Big Boy Cipolla is met 120 gram flitspoeder de gevaarlijkste vuurwerkbom die in Nederland verkrijgbaar is in het illegale circuit.

Het broertje van deze vuurwerkbom, de Big Boy Profi, staat op nummer 2. Dit vuurwerk herbergt 100 gram flitspoeder (flash), dat in Nederland verboden is en knallen tot ver boven de toegestane 120 decibellen geeft. Dit vuurwerk wordt voor bedragen tussen de 40 en 50 euro per knal in het zwarte circuit verhandeld, bevestigt vuurwerkkenner Ruben Koet van website Xtremerides.nl. Hij beheert een database van illegaal vuurwerk.

Qua gevaar staat de Delave Rana Profi (75 gram flitspoeder) op nummer 3 in de top 5 van gevaarlijkste projectielen. De Cobra's 7 (50 gram flitspoeder) en 6 (28 gram) completeren de top 5.

De nationale politie heeft tot dusver veel minder kilo's vuurwerk in beslag genomen, maar de vondsten zijn wel veel gevaarlijker dan voorgaande jaren. Dat bevestigt vuurwerkexpert Ad Nieuwdorp van de nationale politie. Het flitspoeder is krachtiger dan zwart buskruit en kan in grotere hoeveelheden de kracht van handgranaten ontwikkelen.

De politie zegt dat deze explosieven in de voorbije weken tot verminkingen hebben geleid. Zo raakte een jongen van 11 jaar in Amsterdam zijn hand kwijt na het werpen van een Cobra.

De voorbije dagen heeft de politie op tal van adressen illegale handelaren aangehouden. De politie verwacht op basis van tips via M Meld Misdaad Anoniem meer arrestaties te verrichten.

Volgens vuurwerkkenner Koet is de top-5 van het krachtigste vuurwerk niet maatgevend voor het gevaar. „Het is maar hoe je ermee omgaat”, zegt de samensteller van de top 5. „Een jerrycan benzine is in potentie ook levensgevaarlijk.”

Wel erkent hij dat het illegale vuurwerk steeds potenter wordt. „Een paar jaar geleden maakten we ons nog druk om doodskopstrijkers met 7,4 gram flitspoeder. Nu is er al vuurwerk te koop met 120 gram”, aldus Koet.

De Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland, die opkomt voor de belangen van bedrijven die professioneel met vuurwerk werken, zegt zich verre te houden van de illegale import en roept op tot betere bestrijding. „Het vuurwerk wordt almaar zwaarder en de experimenten eisen steeds meer slachtoffers. De gevaren worden helaas onderschat”. aldus voorzitter Leo Groeneveld.