Nieuws/Binnenland
1020624
Binnenland

Kerstcadeautje voor ouders

De Sint heeft dit jaar weer voor ongeveer een half miljard euro cadeautjes gekocht. En de Kerstman doet dit de komende weken nog eens dunnetjes over. Leren omgaan met geld is misschien wel het mooiste cadeau dat u uw kind kunt geven. De feestdagen zijn een mooie gelegenheid om uw kinderen de waarde van geld te leren. En er is nu lesmateriaal voor ouders dat dat nóg leuker en gemakkelijker maakt.

Wie koopt de Sinterklaascadeautjes?

Mijn dochter is negen en verkeert qua Sinterklaas in de twilightzone: ze gelooft er niet meer in, maar weet niet hoe het wél in elkaar steekt. Na afloop van pakjesavond vroeg ze mij: "Papa, hoe wist je dat het grootste cadeautje voor mij was?" "Marit, je weet toch dat Sinterklaas niet bestaat? Wie denk je dan dat al die cadeautjes koopt?" Waarop mijn dochter lachend antwoordde: "Dieuwertje Blok". Een briljant antwoord, vond ik.

Dit jaar had ik mijn kinderen (naast mijn dochter heb ik zoons van elf en twaalf) gevraagd om bij de items op hun verlanglijstje ook de prijzen op te zoeken. Een erg leerzame ervaring voor ze, die er ook toe leidde dat hun wensen spontaan wat bescheidener werden.

Ook heb we voor het eerst lootjes getrokken. Iedereen moest voor één ander een cadeautje kopen, met een budget van 8 tot 10 euro. We gingen samen na de stad en spraken af om na afloop iets te gaan drinken op een centraal gelegen plek.

Erg grappig om te zien hoe verschillend ze met de "opdracht" omgingen. Mijn jongste zoon ging recht op zijn doel af, kocht het cadeautje dat hij in zijn hoofd had en was binnen tien minuten klaar. Mijn oudste zoon ging naar verschillende winkels, vergeleek cadeautjes en prijzen, en besloot toen pas wat hij ging kopen. Toen hij terugkwam, hadden wij ons drankje al lang en breed op.

 

Een leerzaam feestje

Voor alle drie was ook dit een leuke en leerzame ervaring. Zo was Sinterklaas, naast een gezellig feestje, ook een aanleiding om spelenderwijs een aantal basisbeginselen over omgaan met geld bij te brengen , zoals budgetteren, de waarde van geld en prijzen vergelijken.

Stuk voor stuk vaardigheden waar kinderen op latere leeftijd enorm veel profijt van kunnen hebben. Sterker nog: kinderen die op jonge leeftijd hebben leren omgaan met geld, komen als volwassene minder vaak in financiële problemen.

 

Leren omgaan met geld op school

Dit pleit ervoor om leren omgaan met geld een vaste plek te geven in het schoolcurriculum. Niet als een apart vak, maar als onderdeel van bestaande vakken als rekenen, economie, burgerschap en ondernemerschap.

Langzaam maar zeker wint het onderwerp 'omgaan met geld' terrein in de schoolklas. Aan de laatste Week van het geld deed bijna de helft van de basisscholen mee.

De volgende editie van de Week van het geld vindt plaats van 10 tot en met 14 maart. Duizenden vrijwilligers komen dan in de klas lesgeven over omgaan met geld.

Voor de volgende komende editie ontwikkelde uitgeverij Zwijssen een serie lesprogramma’s voor alle klassen van de basisschool. Het eerste pakket – met als thema de feestdagen - werd vlak voor Sinterklaas onder alle scholen verspreid. Het materiaal bevat leuke  lesbladen. Als uw kind op de basisschool zit, dan is de kans groot dat u één van die lesbladen voorbij heeft zien komen, want het materiaal is al door duizenden docenten gedownload. Met dit materiaal kan de docent nu ook zelf aan de slag.

 

Uw kinderen leren omgaan met geld

Het lespakket bevat ook een aantal bladen voor ouders, waarmee u thuis op een leuke manier uw kind financiële vaardigheden bij kunt brengen. Dit is alvast ons Kerstcadeau voor u.

Bij het Nibud kunt u terecht voor antwoord op al uw vragen over financiële opvoeding. Zoals: hoeveel zakgeld geef ik mijn kind? Vanaf welke leeftijd geef ik hem of haar kleedgeld? Wat doe ik als ik plotseling een hoge rekening krijg voor de mobiele telefoon van mijn kind? Hoe maak ik mijn kind weerbaarder tegen reclame?

Het volgende pakket van Zwijssen verschijnt half januari. Het thema is 'vooruitkijken'  en sluit mooi aan bij de start van het nieuwe jaar. In dit lespakket gaat het over sparen, plannen met geld, lenen en verzekeren. Op een laagdrempelige en leuke manier krijgen kinderen inzicht in de geldmogelijkheden om zo te leren bepalen hoe je goed met geld omgaat.