Nieuws
1020625
Nieuws

Onder de hamer: Bugatti terug naar geboortegrond

Deze Bugatti Type 37A is een wereldreiziger. Na lange tijd door te hebben gebracht in Engeland, vertrok hij richting de Verenigde Staten. Maar na bijna 85 jaar in het buitenland, keert hij volgend jaar terug naar zijn geboortegrond, Frankfrijk.

Fraude

De 37A werd in 1929 gebouwd in Frankrijk en begon zijn leven als een Grand Prix-model. De eerste eigenaar was de Brit Jack Lemon Burton, een van de oprichters van de Bugatti Owners Club. Burton kocht hem overigens niet zelf, het was een verjaardagscadeautje van zijn vader toen hij 21 werd. Na drie jaar werd de Bugatti gekocht door de Engelsman Alan Bainton die de originele motor uit de Bugatti haalde. Een technicus, Louis Giron, installeerde de krachtbron van Baintons Bugatti Type 43 in de door hem aangeschafte 37A. Bainton werd later echter gearresteerd wegens fraude met als gevolg dat de Bugatti uit de garage van Bainton verdween. De auto kwam terecht bij Blake Brothers in Liverpool. Van die partij kocht een Lady Mary Grosvenor, dochter van de Graaf van Westminster, de Franse racewagen op.

Record

Grosvenor was een fanatiek coureur en verbrak met de Bugatti zelfs een racerecord voor vrouwen in Prescott in juni 1947 met een tijd van 52,79 seconden. Het record bleef voor 35 jaar in haar handen. Iets later werd de auto weer teruggekocht door Blake Brothers. Maar dat eigendom was van korte duur. Het bedrijf moest de auto verkopen aan Robert Estes uit Californië omdat de baas van het bedrijf, Peter Reece Black, was omgekomen in een auto-ongeluk. Zijn dood zorgde ervoor dat Blake Brothers werd opgeheven.

Restauratie

In Amerika heeft de Bugatti liefst vijftig jaar doorgebracht. Hij heeft daar deelgenomen aan verschillende events en was in de jaren ‘50 en ’60 van de vorige eeuw zelfs 15 jaar lang te zien in het Briggs Cunningham museum. Zijn laatste optreden in de autosport was volgens de beschikbare informatie in 1977. De tand des tijds had ervoor gezorgd dat de Bugatti wel een opfrisbeurt kon gebruiken, vandaar dat hij in 2007 werd ondergebracht bij Bugatti-restauratiespecialist Gentry Restorations. Dat bedrijf bracht de 37A weer in topconditie.

Fors bedrag

De Bugatti wordt op 6 februari geveild in Frankfurt tijdens de Bonhams Grand Palais Sale. De verwachte opbrengst ligt volgens het veilinghuis tussen de 1,5 en 1,8 miljoen euro.