Nieuws/Binnenland
1020627
Binnenland

Vuurwerkhandelaren jaren de gevangenis in

Vier mannen die grote hoeveelheden vuurwerk illegaal verhandelden, moeten van de rechtbank in Den Bosch jarenlang de gevangenis in. De hoogste straf is 5 jaar en 3 maanden cel. De rechter neemt het de Brabanders en Limburgers vooral erg kwalijk dat ze mensen in gevaar hebben gebracht door het zware vuurwerk slecht op te slaan en te vervoeren. Als het vuurwerk was ontploft, had mogelijk een tweede Enschede-ramp kunnen ontstaan.

De vier hoofdverdachten uit Helmond, Veldhoven, Heerlen en Onderbanken hebben in 2010 professioneel en consumentenvuurwerk vanuit Hongarije en Duitsland naar België gehaald. Vanuit de Belgische stad Luik verkochten zij het door aan onder anderen Nederlanders. Het geld dat ze met deze handel verdienden, hebben ze witgewassen door nieuw vuurwerk te kopen.

Acht andere verdachten kregen van de rechter werkstraffen van 60 tot 240 uur opgelegd.

Volgens de rechter hebben de mannen het vuurwerk op „een daarvoor volstrekt ongeschikte en onveilige plek” opgeslagen, namelijk op een bedrijventerrein in de buurt van een gasstation. Gemeente en provincie wisten er niets van. Verder vervoerden zij de knallers in ongeschikte auto's, waardoor ze andere verkeersdeelnemers in gevaar hebben gebracht. Het risico om zelf gewond te raken of door de politie gepakt te worden, wendden ze af door de klanten zelf het vuurwerk op te laten halen in Luik.

Een deel van het illegale vuurwerk was van de zwaarste categorie, „zoals dat bijvoorbeeld bij de vuurwerkramp in Enschede het geval was”. „De verdachten namen hiermee zeer grote risico's voor (de levens) van anderen. Hun enige doel was geld”, aldus de rechtbank.