Nieuws/Binnenland
1020632
Binnenland

Fraude met ham VION met opzet gepleegd

Een partij gewone ham van VION is vorig jaar met opzet verkocht als biologisch. Het bedrijf heeft dat toegegeven aan ex-minister Hans Alders die de kwestie onderzocht.

„Er kan geen twijfel over bestaan dat deze actie bewust en in opdracht of met medeweten van leidinggevenden is uitgevoerd op meerdere plaatsen in de organisatie”, concludeert Alders in een verslag.

Eerder zei VION dat de partij door een menselijke fout als biologisch was verkocht.

Het incident vond plaats bij Encebe Vleeswaren, een onderdeel van VION in Boxtel. Het verkeerde etiket werd geplakt op ongeveer 24 ton varkensvlees, 11 ton is ten onrechte als biologisch verkocht.

De zaak werd onthuld door twee ontslagen klokkenluiders die met documenten naar Omroep Brabant stapten. De klokkenluiders zijn ervan overtuigd dat het om een eenmalige actie gaat. Zij kennen geen andere gevallen.

VION laat in een verklaring weten dat het verantwoordelijke management van Encebe niet meer in functie en niet meer actief is. „Encebe vindt deze verwisseling volstrekt onacceptabel, betreurt het zeer en biedt nogmaals excuses aan”, staat in de verklaring.

Vanwege de fout moet VION zich volgende maand verantwoorden voor het tuchtgerecht van de organisatie Skal, die toezicht houdt op biologische producten in Nederland.