Nieuws/Binnenland
1020633
Binnenland

5 echte Schneeloch-bestemmingen

Skigebieden die voor een hoog bergmassief liggen, vangen vaak meer sneeuw dan andere gebieden. Je noemt zo’n plek ook wel een “Schneeloch”. Deze gebieden vormen vaak de eerste barrière voor een overtrekkend front en pakken zo de meeste neerslag. We zetten hieronder vijf bekende sneeuwvangers op een rij.

De volgorde is op basis van hoogte. Want hoe hoger - dus kouder - het skigebied, hoe langer je van deze extra sneeuw kunt genieten.

Andermatt (CH) 2.963-1.444 m

Dit Zwitserse bergdorpje in het Gotthardmassief heeft een ideale ligging in de hoofdkam en pakt derhalve zowel uit het noorden als uit het zuiden en westen veel sneeuw mee.

Dit gebied heeft 55 km piste en je kunt er een 6-daagse liftpas kopen voor €210.

 

 

Sankt Anton am Arlberg (AT) 2.811-1.300 m

Dit skigebied in Tirol, met 276 km piste, staat bekend om de freeride-mogelijkheden. De legendarische Valluga is een van de hoogste punten van de Voor-Alpen: de eerste barrière voor de hogere hoofdkam die de Alpen van west naar oost doorkruist. Hierdoor valt er ook de meeste sneeuw bij een front uit het noorden. De liftpas voor 6 dagen kost €235.

Puy St. Vincent (FR) 2.750-1.400 m

Dit kleine skigebiedje ligt in het natuurreservaat Les Ecrins in de Franse Zuid-Alpen. Aangezien het nog vóór de van zuid naar noord lopende hoofdkam ligt, valt er veel stuwingsneerslag bij een front uit het westen en zuidwesten. Dit gebied heeft 75 km piste en je kunt er een 6-daagse liftpas kopen voor €143,50.

Isola 2000 (FR) 2.610-1.800 m

Vanwege de zuidelijke ligging – 85 kilometer boven Nice – denk je eerder aan een zomervakantie dan aan wintersport. Door de hoge ligging en het microklimaat is het hier ’s winters echter goed toeven. Aangezien het zo dicht bij de Middellandse Zee ligt, kan het enorme massa’s sneeuw pakken. Maar dan moet de luchtstroming wel goed staan, want noordelijke fronten komen er niet aan. Dit gebied heeft 120 km piste en je kunt er een 6-daagse liftpas kopen voor €145,50.

Flaine (FR) 2.500-1.600 m

Flaine met z’n karakteristieke betonnen bunkers is het hoogstgelegen deel van het uitgestrekte skigebied Le Grand Massif. En door zijn ligging als eerste bobbel voor de Mont Blanc pakt Flaine sneeuw uit noord en west, en alles daartussen. Door het gebrek aan zuidhellingen blijft de sneeuw vaak lang goed geconserveerd. Dit gebied heeft 140 km piste en de 6-daagse liftpas kost €225.

 

* De term Schneeloch wil niet zeggen dat hier daadwerkelijk de meeste sneeuw van het moment ligt ten opzichte van de gehele Alpen. Dit is natuurlijk afhankelijk vanuit welke richting de sneeuwfronten komen. Je kunt er echter wel zeker van zijn dat dit skigebied net even wat meer sneeuw pakt dan zijn buurman.

 

Bron: Nederlandse Ski Vereniging/ Wintersport.nl