Nieuws/Buitenland
1020637
Buitenland

Noord-Amerika zucht onder winterstorm

Een van de zwaarste winterstormen van de afgelopen jaren heeft kort voor Kerstmis chaotische taferelen veroorzaakt in het oosten van Noord-Amerika. In de Canadese provincie Ontario zaten zondagavond (lokale tijd) zo'n 400.000 huishoudens zonder stroom, de meeste in de miljoenenstad Toronto.

Elektriciteitsleidingen en -palen zijn bezweken onder hevige sneeuwval, ijsregens en storm. „Het is een van de ergste stormen in de geschiedenis van Toronto”, zei 'schandaalburgemeester' Rob Ford van de stad.

Ook hij had thuis te kampen met stroomuitval. „Mijn huis is ijskoud. Ik heb kleine kinderen. Misschien moeten we naar een hotel”, aldus de burgervader die de afgelopen tijd in het nieuws kwam door onder meer drank- en drugsgebruik. In de stad zijn noodopvangen gereedgemaakt. Honderden vluchten van en naar Toronto en andere Canadese steden zijn uitgevallen.

Ook in het noordoosten van de Verenigde Staten zaten honderdduizenden mensen in het donker, vooral in New England en Michigan.

In het iets zuidelijker gelegen New York daarentegen was het zondag voor de tijd van het jaar bijzonder warm. Sinds 1998 is de temperatuur in Central Park niet zo hoog geweest. Mensen liepen er in een T-shirt over de paden.