Nieuws/Buitenland
1020641
Buitenland

Syrië-vechters raken Britse nationaliteit kwijt

De Britse minister van Binnenlandse Zaken, Theresa May, heeft dit jaar zeker 20 mensen hun Britse nationaliteit afgenomen, omdat ze in Syrië zijn gaan vechten. Dat heeft de krant The Independent maandag uit de doeken gedaan na onderzoek naar de manier waarop de minister bepaalde bevoegdheden gebruikt.

May heeft volgens de krant een speciale bevoegdheid die vrijwel nooit wordt gebruikt, al 37 keer benut sinds mei 2010. Ze heeft in het bijzonder mensen met een dubbele nationaliteit die in Syrië vochten, de Britse nationaliteit afgenomen.

Een ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde tegenover de krant dat „het een publiek geheim is dat Britten die in Syrië vechten, steeds vaker hun nationaliteit kwijtraken. Er zijn ergens tussen de 40 en 240 Britten in Syrië en we zijn kennelijk niet snel genoeg met het afnemen van hun staatsburgerschap”.

De minister mag de Britse nationaliteit afnemen van mensen die een tweede nationaliteit hebben en het algemeen belang schaden of die het Britse staatsburgerschap frauduleus hebben verworven. Mays ministerie liet weten dat „het staatsburgerschap een voorrecht is en geen recht”.

Volgens de krant probeert May haar bevoegdheid uit te breiden. Zo zou ze het plan hebben het mogelijk te maken dat de nationaliteit wordt afgenomen van mensen met een Brits paspoort die hun tweede nationaliteit al hebben opgegeven. De reden zou dan zijn dat die persoon schuldig is aan „daden die in ernstige mate vitale belangen van het Verenigd Koninkrijk schaden”. Dit plan ondermijnt het beginsel dat een persoon door het afnemen van het staatsburgerschap niet statenloos mag worden.

Zeker vijf van de personen aan wie de minister in de afgelopen jaren de nationaliteit ontnam, waren in Groot-Brittannië geboren.