Nieuws/Binnenland
1020645
Binnenland

CleanTech

Niet geld of politiek, maar technologie heeft ons door de eeuwen heen de positieve veranderingen gebracht.

Geld kun je niet eten, geeft geen licht, je kunt er niet in rijden, geeft geen nieuwe inzichten of ontdekkingen. Een steeds kleinere groep mensen wordt politiek beschermd, gebruikt een groeiende hoeveelheid natuurlijke voorraden en verdient daar ten koste van de planeet en haar bewoners steeds meer geld mee.

De uitdagingen waar wij vandaag voor staan, kunnen in mijn ogen wederom met technologie worden aangepakt, maar dan in een vorm die bij de huidige tijd past: CleanTech. Vrij vertaald betekent dit technologie voor een betere, schonere, meer gevorderde, eerlijkere en duurzamere wereld.

Vorige week was ik in Eindhoven op de CleanTech Business Day. Als jurylid van de WNF CleanTech Star zag ik wederom een keur aan vaderlandse CleanTech-ondernemingen met nieuwe, hoopvolle en haalbare technologieën voorbijkomen. Vijf game changers waren genomineerd, van start-up en doorzetter tot eeuwenoud familiebedrijf. Tocardo, SkyNRG, Kip & Zonen en Fibercore waren wat de jury betreft allemaal winnaars.

De overall winnaar was echter De Windcentrale. Harm Reitsma is vooral innovatief geweest door een bestaande schone technologie succesvol naar de eindgebruiker te brengen. Omdat implementatie juist in deze tijd extra aandacht verdient, vond de jury dit een inspirerend voorbeeld om nog veel meer CleanTech-projecten direct en zeer snel naar de markt te brengen. Deze manier van ondernemen kan tot een ware revolutie leiden.