Nieuws/Buitenland
1020648
Buitenland

Afghanen slaan protestkamp op in Bergen

Enkele honderden Afghaanse asielzoekers die aandringen op verblijfspapieren in België hebben maandag een protestkamp opgeslagen voor het stadhuis in Bergen, ongeveer zeventig kilometer ten zuiden van de Belgische hoofdstad Brussel. Ze kwamen daar zondagavond aan na een 3-daagse protestmars uit Brussel. Ze eisen een gesprek met de Belgische premier Elio di Rupo, die ook burgemeester van Bergen is, melden Belgische media.

Ongeveer 350 Afghanen en Belgische sympathisanten zijn nu neergestreken vlakbij de kerstmarkt in het stadje. Ondanks de harde regen en wind sloegen ze een aanbod van de lokale autoriteiten voor een verwarmde kamer af. De Afghanen hielden de afgelopen 4 maanden een kerk bezet in Brussel.

Di Rupo was zondag nog in het buitenland maar is maandag weer in het land. Onlangs heeft hij aangegeven dat de asielverzoeken van de betrokkenen op individuele basis snel worden bekeken en beoordeeld. Maar de asielzoekers vonden dat niet voldoende. Ze eisen een helder standpunt van de regering over hun situatie en de garantie dat niemand wordt uitgezet.

Maar volgens Maggie De Block, die in het kabinet verantwoordelijk is voor asielzaken en migratie, wordt hun verzoek op dezelfde wijze behandeld als dat van elke andere illegale migrant. Dat heeft kwaad bloed gezet bij de demonstranten. De Afghanen zijn bang om terug te gaan en ze zijn naar Bergen toegekomen om een uitweg te vinden, zei een woordvoerder van de actievoerders op de radio.