Nieuws
1020699
Nieuws

Arme Griek grijpt naar smerig hout

Om ondanks de crisis toch een beetje warm te blijven, grijpen Grieken massaal naar goedkope brandstof. Met alle gevolgen van dien voor de luchtkwaliteit.

Amerikaanse en Griekse onderzoekers vonden dat de concentratie fijnstof in één van de economisch zwaarst getroffen delen van Griekenland met 30 procent is gestegen sinds het begin van de financiële crisis. De fijne deeltjes zijn vooral gevaarlijk omdat ze zich diep in het weefsel van de longen kunnen nestelen, zo meldt Medical News Today.

Hout

De werkloosheid in Griekenland is afgelopen jaar tot boven de 27 procent geklommen. Inmiddels zijn de Griekse olieprijzen, mede door een belastingverhoging, bijna verdrievoudigd.

''Mensen moeten natuurlijk warm blijven, maar door de dalende werkgelegenheid en stijgende brandstofkosten is dat vrij lastig'', legt Constantinos Sioutas, auteur van de studie, uit. ''De economische tegenspoed dwingt de bevolking om brandstof van een lagere kwaliteit te verbranden, zoals hout en avalstoffen. Deze producten vervuilen de lucht.''

Ademhaling

Een hoge concentratie fijnstof in de lucht leidt tot een verhoogd risico op hartaandoeningen en ademhalingsproblemen. Tijdens het onderzoek werd er in Griekenland 26-36 microgram van deze stof per vierkante meter gemeten. Ter vergelijking, de standaard in de VS is gemiddeld 20 microgram per vierkante meter.

''Hout is een goedkope brandstof, maar schadelijk voor de gezondheid'', zegt Sioutas. De onderzoekers raden daarom de overheid en lokale instanties aan om effectieve controle van de luchtverontreining uit te voeren en aardgas te distributeren naar woongebieden als praktische oplossing.