Nieuws/Binnenland
10207
Binnenland

Barneveld boos op verkeersminister

BARNEVELD - Barneveld en de omliggende regio FoodValley zijn woedend op minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur. De minister antwoordde maandag op Kamervragen dat de regio „geen bereidheid heeft getoond” mee te betalen aan de aanpak van het fileknelpunt A1/A30.

In werkelijkheid zijn daarvoor echter al miljoenen toegezegd door gemeente, regio en de provincie Gelderland. Dat staat in een brandbrief die de bestuurders donderdag hebben verstuurd aan de vaste Kamercommissie Infrastructuur & Milieu.

„De constatering van de minister staat haaks op de werkelijkheid. We betreuren het beeld dat wordt geschetst in hoge mate”, aldus de briefschrijvers. Volgens hen is het juist bijzonder dat gemeente, regio en provincie miljoenen uittrekken voor de aansluiting van de twee rijkswegen, „die dus feitelijk de verantwoordelijkheid van het Rijk zouden moeten zijn.” Het toegezegde geld is „een maximale inspanning van de regio om bij te dragen aan de verbetering van deze aansluiting.”

De aansluiting van de snelweg A30 op de snelweg A1 behoort volgens de ANWB tot de top vijf van fileknelpunten in Nederland. De verkeersproblemen daar zorgen voor een jaarlijkse economische schade van 10 miljoen euro. Bij de aansluiting gebeuren veel ongelukken, omdat de in- en uitvoegstroken kort en onoverzichtelijk zijn. „Als we nu niets doen, staat straks alles stil”, stellen de Gelderse bestuurders.

De Kamercommissie praat maandag verder met de minister over de aanpak van het wegennet.