Nieuws/Binnenland
1020719
Binnenland

Liever warme zomer dan Elfstedentocht

Nederlanders kiezen massaal voor een warme zomer in plaats van een Elfstedentocht als wens voor ons land in 2014. Als men voor de keuze wordt gesteld dan wenst ruim driekwart eenzelfde zomer als in het afgelopen jaar, terwijl 22% kiest voor een koude winter met een Elfstedentocht in 2014.

Dit blijkt uit een grootschalig onderzoek van de Staatsloterij naar geluksbeleving onder 2410 Nederlanders.

Nederland is gelukkiger geworden in 2013. Eén op de drie Nederlanders voelt zich aan het einde van 2013 gelukkiger dan in 2012. 58% van de Nederlanders werd gelukkig van de lange warme zomer van 2013. Naast een stralende zon geeft het Koningshuis ons nog altijd veel geluk. 21% van de Nederlanders geeft aan dat de troonswisseling op 30 april het meest gelukkige nieuwsfeit van 2013 was.

Voor 2014 zijn we hoopvol gestemd. Bijna 40% verwacht het komende jaar beter te worden. De grootste wens die we hebben om dit geluk te creëren is het winnen van een grote geldprijs (27%). Ruim 16% hoopt het komende jaar een nieuwe baan te vinden. Ondanks deze hoopvolle gedachte zijn we in Nederland minder optimistisch over het politieke klimaat. Slechts één op de tien Nederlanders verwacht een stabiel politiek jaar.

Wereldkampioen

Nederlanders zien in 2014 sportief een goed jaar. Op de Olympische Winterspelen in Sotsji verwachten we twaalf medailles te behalen. Niet geheel onverwacht is dat we vinden dat het Nederlands elftal de grootste kans maakt om wereldkampioen voetbal te worden. Ruim 23% verwacht dat Oranje in Brazilië de finale wel winnend afsluit. De wens om succesvol te zijn op het WK voetbal is groter (63%) dan het behalen van gouden medailles tijdens de Olympische Spelen (37%).

Geld speelt nog steeds belangrijke rol in de geluksbeleving. Slechts 7% van de respondenten vindt dat het hebben van geld geen enkele invloed heeft op het ervaren van geluk.

“Wel zien we een kleine verschuiving in redenen waarom geld gelukkig maakt. Sparen lijkt iets aan populariteit te winnen. Het feit dat mensen ook voor 2014 de wens hebben om een grote geldprijs te winnen bevestigt dat geld zeker een rol speelt bij geluk, ” aldus David Selier, woordvoerder van de Nederlandse Staatsloterij.

De Nederlandse Staatsloterij blijft het geluk van Nederland in 2014 periodiek meten. Door het onderzoek periodiek te laten plaatsvinden moet een goed beeld ontstaan over de geluksbeleving in Nederland.