Nieuws/Binnenland
1020726
Binnenland

Schrikbarende stijging aantal Amsterdamse moorden

Het aantal geweldsdoden in Amsterdam blijkt na een daling van twee jaar dramatisch te zijn toegenomen. Zo houdt de Amsterdamse politie er rekening mee dat 2013 met in ieder geval 20 dodelijke geweldsmisdrijven wordt afgesloten. Vorig jaar noteerde de politie in de hoofdstad twaalf moorden terwijl dat er in 2011 nog 17 waren.

Het zijn vooral de geruchtmakende liquidaties op jonge Marokkanen, waarbij vaak van automatische vuurwapens gebruik werd gemaakt, die de politie dit jaar handenvol werk hebben bezorgd. Aanleiding tot dit extreme vuurwapengeweld vormde onder meer de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuur eind 2012. Een aantal verdachten hiervan zit vast of is inmiddels zelf slachtoffer van een moord geworden.

Politie en justitie zijn vooral geschrokken van het feit dat veel afrekeningen gewoon op de openbare weg of in drukke gelegenheden plaatsvonden. Een van de meest schokkende liquidaties vond op zaterdagmiddag 29 juni plaats toen de 26-jarige Ali Gezer in Amsterdam-West onder de ogen van zijn 11-jarig neefje door een kogelregen om het leven kwam. Wonder boven wonder werd de jongen, die naast Ali Gezer in de auto zat, niet geraakt. De daders van deze koelbloedige moord, waarbij een kind het slachtoffer kon worden, zijn nog steeds spoorloos.

Een andere opzienbarende schietpartij met dodelijke afloop vond plaats tijdens het bomvolle dance-event Waterfront in de nacht van 25 op 26 mei in het Scheepvaartmuseum. Op het feest waren niet alleen vele bekende Nederlanders aanwezig maar ook zo’n duizend andere bezoekers. De schietpartij, waarbij de 26-jarige Marokkaan Souhail Laachir omkwam, veroorzaakte grote paniek. Het slachtoffer was een goede bekende van Benaouf A. die het beoogde slachtoffer was van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt.

Een van de laatste schietpartijen vond plaats in november op de Korte Papaverweg in Amsterdam-Noord toen de 34-jarige Saïd Fakir door minstens vijf kogels van het leven werd beroofd. Ook in deze zaak heeft de politie nog geen daders kunnen aanhouden.