Nieuws/Binnenland
1020730
Binnenland

Camera's in kantine om leeftijdscontrole alcohol

Een voetbalclub in Hoogeveen zet camera’s in om te voorkomen dat de club boetes krijgt voor het schenken van drank aan minderjarigen. „Dan kunnen wij aantonen dat ons personeel alleen schenkt aan meerderjarigen”, aldus voorzitter Leo Benjamins van de club, VV De Weide.

Volgens een woordvoerder van de KNVB is de bond veel in overleg met verenigingen om ze attent te maken op de nieuwe regels. „Maar deze maatregel hoor ik voor het eerst”, aldus de zegsman.

Vanaf 1 januari is de leeftijdsgrens voor het nuttigen of bezitten van alcoholische dranken verhoogd van zestien naar achttien jaar. Als blijkt dat minderjarige clubleden een biertje drinken, krijgt de voetbalvereniging een boete.

Sponsoren

„De eerste is 1350 euro en daarna gaat het logaritmisch omhoog.” Benjamins is ervan overtuigd dat zijn barpersoneel nooit zou schenken aan minderjarigen. „Maar als iemand van 40 jaar tien glazen bier bestelt en achterin de voetbalkantine gaat zitten, kun je niet altijd zien wat hij met het bier doet. Hij kan het dan ook aan een 16-jarige geven.”

Benjamins en zijn barpersoneel kijken regelmatig achterin in de kantine om te kijken of dat gebeurt. „Toch zul je net zien dat we dat bij een controle over het hoofd hebben gezien, want als hier 150 man zijn, zie je niet alles. Met die beelden kunnen we dan aantonen dat wij niet verkeerd hebben gehandeld. En de persoon die het bier aan minderjarigen heeft gegeven, kunnen we daar op aanspreken.”

De camera’s zijn betaald door sponsoren van de club, die bijna duizend leden telt. „Die willen ook niet dat het misgaat.” Naast het ophangen van de camera’s zal de club haar leden de komende tijd informeren over de nieuwe regel.