Nieuws
1020734
Nieuws

'Koopkrachtverbetering als het kan'

De werkgevers staan open voor structurele loonsverhoging om de koopkracht van werknemers te verbeteren. Dat kan bij bedrijven waar het goed gaat. Bij bedrijven waar het slecht gaat, zouden werkgevers en vakbonden samen op zoek moeten gaan naar ,,creatieve oplossingen'' om de koopkrachtdaling beperkt te houden. Dat blijkt uit een advies van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland (AWVN).

De AWVN, gelieerd aan ondernemersorganisatie VNO-NCW en betrokken bij de totstandkoming van honderden cao's, schrijft aan haar cao-onderhandelaars dat maatwerk de leidraad moet zijn bij de cao-onderhandelingen volgend jaar.

De werkgeversorganisatie blijft zich verzetten tegen de looneis van 3 procent waarmee de FNV volgend jaar de cao-onderhandelingen wil ingaan. ,,Zo'n algemene looneis is natuurlijk onzin. 3 procent kan alleen bij hele sterke bedrijven. En en als je realistisch bent, moet je vaststellen dat die er nog nauwelijks zijn'', aldus de AWVN-woordvoerder in een toelichting.

,,Het is ook niet zo dat wij jarenlang hebben vastgehouden aan de nullijn. Wij doen niet aan eenheidsworst'', voegt hij eraan toe