Nieuws
1020741
Nieuws

Laat die goede voornemens maar zitten

Nederlanders zijn erg goed in het genieten van de feestmaand, maar hebben minder discipline als het aankomt op het oppakken van een gezonde levensstijl. Slechts 32 procent houdt de gezonde goede voornemens ook daadwerkelijk vol.

Ruim de helft vergeet tijdens de feestdagen hun gezonde gewoonten, zo blijkt uit onderzoek van een Herbalife onder ruim 500 Nederlanders. Van de ondervraagden sport 94 procent dan wat minder en eet en drinkt wat meer dan anders.

Falen

Uit het onderzoek blijkt tevens dat 40 procent van de 60-plussers niet aan goede voornemens doet, terwijl ongeveer een derde van de Nederlanders tussen de 16 en 60 jaar geen goede voornemens heeft. 60-plussers hebben overigens het meeste doorzettingsvermogen; 28 procent van hen houdt vast aan hun voornemens, terwijl slechts 14 procent van de jongeren onder de dertig evenveel wilskracht toont.

Aangezien blijkbaar veel mensen hun goede voornemens in het nieuwe jaar weer snel aan de kant schuiven, is het de vraag of deze voornemens überhaupt wel nut hebben.

Bijna de helft van de afhakers geeft aan dat ze het bijltje er bij neerleggen omdat ze een 'buddy' missen. Het zou veel schelen als er een coach of maatje was die hen zou motiveren en ondersteunen.

Een reden waarom we onze goede voornemens al snel weer opgeven hebben we, maar dit vertalen naar manieren om vol te houden is nog niet zo makkelijk. Een paar tips van voormalig zwemcoach Jacco Verhaeren:

  • Sport in groepsverband
  • Roep de de hulp in van een buddy of coach 
  • Begin met een duidelijk plan van aanpak en reële subdoelen te stellen, zodat vooruitgang zichtbaar is, ook als blijvend resultaat veel tijd en moeite kost.