Nieuws/Binnenland
1020745
Binnenland

Inhuldigings-medailles geweigerd

De inhuldigingsmedaille die mensen hebben gekregen die op 30 april betrokken waren bij de feestelijkheden en de ceremonie, is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

Enkele Kamerleden, die de eed aflegden in de Nieuwe Kerk, hebben het zilveren kleinood geweigerd of teruggestuurd. Hoeveel parlementariërs dat precies zijn en wie, is niet bekend. Onder hen is in ieder geval wel Tweede Kamerlid Ouwehand van de Dierenpartij. „Ik hecht niet zo aan dat soort dingen”, laat ze weten. SP’er Leijten kreeg de medaille wel toegestuurd, maar zal hem geen prominent plekje op de schoorsteenmantel geven. „Ik geef ‘m dan liever aan iemand die wel veel met het koningshuis heeft.” Op internet worden medailles te koop aangeboden, waarbij er rond de 200 euro voor geboden werd. Onder de verkopers zitten op het eerste oog geen politici.

Niet alleen politici kregen de medaille, in totaal zijn er zo’n negentienduizend verstrekt, aan alle hulpverleners en ambtenaren die zich in het hele land hebben ingezet op een manier „die hun dagelijkse werkzaamheden betekenisvol te boven gaat”.