Nieuws
1020746
Nieuws

Nederland spil in dataverkeer

Nederland wordt nog meer een toplocatie voor grote, internationale bedrijven om een datacenter te bouwen.

Nu softwaregigant Microsoft bij de kassen in Middenmeer een reusachtig datacenter neer gaat zetten, zal de populariteit van ons land drastisch toenemen, wat vele nieuwe banen oplevert.

Die juichstemming is ontstaan in de sector, naar aanleiding van de plannen van Microsoft. Nederland was, mede vanwege sterke infrastructuur, lage vastgoedprijzen en gunstige wetgeving, al in trek voor datacenters, waarin onder meer data van internetverkeer in servers wordt verwerkt. Naar verluidt wil Apple data gaan verwerken in de Eemshaven. Diverse grootmachten zijn reeds in ons land actief.

Maar Microsoft geeft een precedent voor een, volgens marktspecialisten, unieke constructie. Daarbij zal elektriciteit, die in de nabij gelegen kassen wordt opgewekt, gebruikt worden om het datacenter van stroom te voorzien. „Op alle manieren is dit gunstig, ook omdat veel bedrijven het fijn vinden dat data dicht bij huis verwerkt worden. Ik verwacht dat, door dit Microsoft-nieuws, nog meer bedrijven hier een datacenter gaan vestigen”, zegt Bart Hogendoorn, die als voorzitter van branchevereniging Nederland ICT 550 bedrijven met een gezamenlijke omzet van 30 miljard euro vertegenwoordigt.

„Het concept met de kassen is uniek. En juist omdat de focus steeds meer op duurzaamheid komt te liggen, slaat Microsoft hiermee een goed figuur”, zegt Steven Peters van ABN Amro, die als bankier in de ict-sector actief is.