Nieuws/Binnenland
1020752
Binnenland

'Kerstluxe' in voedselpakketten

Vrijwilligers van de voedselbanken zijn aan het eind van het jaar extra druk met het vullen van de voedselpakketten. Ondanks de crisistijd en vanwege de feestdagen willen ze de pakketten toch iets extra's geven. Een pak koffie, of een banketstaaf.

Met het toevoegen van deze wat luxere producten probeert de Vereniging Voedselbanken Nederland een „extra kerstgevoel” mee te geven, zo benadrukt woordvoerster Pien de Ruig. Toch hangt de extra inhoud van een pakket veelal af van donaties, die seizoensgebonden zijn. „Deze week kregen we bijvoorbeeld een overvloed aan pepernoten”, vertelt Tom Hillemans, woordvoerder van de Voedselbank Arnhem. „Dat zit er de rest van het jaar natuurlijk niet in”.

Met de feestdagen voor de deur draagt ook het bedrijfsleven een extra steentje bij. Zo zijn er ondernemingen die overgebleven kerstpakketten brengen. Dat levert soms blikjes zalm op, of kaasstengels. Voedselbanken Nederland benadrukt wel dat de donaties per locatie en regio verschillen. Ook zijn het niet alleen etenswaren. „Wij krijgen soms ook kleding of vrijkaarten voor een sportevenement,” aldus Hillemans van de Arnhemse bank.

Voedselbanken Nederland constateerde onlangs dat de voedselpakketten dit jaar steeds schraler worden, terwijl het aantal klanten juist toeneemt. Zo is er steeds minder verse groente en fruit. De organisatie heeft de afgelopen jaren dan ook structureel sprake van tekorten. „Zonder twijfel het resultaat van de crisis”, constateert Hillemans. „Hoe meer bedrijven bezuinigen, hoe minder voedseloverschotten voor de voedselbanken overblijven,” voegt collega De Ruig toe.

Niet alleen de afname van voedseloverschotten, maar ook de verspilling ervan blijft een doorn in het oog van de vereniging. Voedselbanken lopen daardoor voorraad mis. „Van de totale hoeveelheid voedsel die wordt verspild in Nederland komt maar 0,2 procent bij de voedselbanken terecht”, zo weet de woordvoerster.