Nieuws
1020780
Nieuws

RBS beoogt salarisopslag

Royal Bank of Scotland (RBS), de Britse bank die voor 82% in handen van de Britse overheid is, overweegt het salaris van een aantal topbankiers fors te verhogen om onder nieuwe Europese beloningswetgeving uit te komen. Dat meldde de Engelse krant The Sunday Times gisteren.

Volgens niet nader genoemde bronnen van de krant zou een aantal van de best betaalde zakenbankiers een salarisverhoging tot wel het dubbele van nu tegemoet kunnen zien. Hierover zouden reeds aftastende gesprekken zijn begonnen met UK Financial Investments, de instelling die het 82%-aandeel in RBS voor de Britse staat beheert.

Gevoelig

De discussie over beloningen van bankiers ligt in Engeland bij het grote publiek zeker net zo gevoelig als hier in Nederland, maar de positie van het Engelse kabinet is anders. Terwijl hier onlangs het strengste bonusregime in heel Europa werd voorgesteld door minister Dijsselbloem, ijveren Engelse politici juist voor meer soepelheid om het financiële hart van Europa in de Londense City te ontzien.

De gesprekken over verhoging van het basissalaris zijn namelijk ingegeven door nieuwe Europese beloningsregels, die bonussen van bankiers vanaf 1 januari in principe aftoppen op éénmaal het vaste jaarsalaris. In het Europese financiële hart in Londen, waar het overgrote deel van de Europese zakenbankiers werkt, zijn bonussen van zeven á acht keer het jaarsalaris geen uitzondering meer.