Nieuws/Binnenland
1020792
Binnenland

Tiffany moet Swatch megavergoeding betalen

De Amerikaanse juweliersketen Tiffany & Co moet een schadevergoeding van 402 miljoen Zwitserse frank (bijna 328 miljoen euro) betalen aan de Zwitserse horlogemaker Swatch. Dat heeft het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) geoordeeld in een zaak over een contractbreuk bij een samenwerkingsverband tussen beide partijen.

Het bedrag dat Tiffany moet neertellen is meer dan het bedrijf afgelopen jaar aan winst heeft binnengehaald. Als gevolg van de uitspraak neemt Tiffany een last van maximaal 305 miljoen dollar in het vierde kwartaal. De winst per aandeel voor het jaar dat op 31 januari afloopt, wordt hierdoor gedrukt met 2,30 tot 2,35 dollar. In november had Tiffany nog een winst van 3,65 tot 3,75 dollar per aandeel voorspeld.

Tiffany en Swatch gingen in 2007 een samenwerking aan om de productie en verkoop van horloges van Tiffany te stimuleren, maar hiervan kwam uiteindelijk niets terecht. In 2011 beschuldigde Swatch Tiffany ervan de ontwikkeling van het bedrijf te blokkeren. Tiffany diende vervolgens een tegenclaim in voor het niet nakomen van een aantal afspraken. Die tegenclaim is door het NAI afgewezen.

Michael Kowalski, de topman van Tiffany, laat weten weten „geschokt en extreem teleurgesteld” te zijn door het besluit. Volgens hem heeft het NAI geen rekening gehouden met de feiten. Tiffany beraadt zich daarom op vervolgstappen, aldus Kowalski.