Nieuws/Binnenland
1020798
Binnenland

Uitslag Stelling: Winkels moeten dicht

„De winkels moeten op eerste kerstdag gesloten zijn. Er is geen respect meer voor het geloof en de betekenis van Kerstmis.” Dat vindt twee derde van de deelnemers aan de Stelling van de Dag. De overige respondenten kan het weinig schelen wat de winkeliers doen of vinden het juist wel makkelijk dat de supermarkten beide kerstdagen geopend zijn.

Meer dan honderd supermarkten van verschillende ketens hebben aangegeven niet alleen tweede maar ook eerste kerstdag geopend te zijn. U vindt dat daarmee voorbijgegaan wordt aan de oorspronkelijke christelijke normen en waarden van ons land. „Op de lange termijn zullen de mensen merken dat een rustdag niet voor niks is. De Schepper heeft dat niet voor niets zo ingedeeld. Kerstdagen behoren tot deze rustdagen. Op deze dagen heeft iedereen de kans op een fijn samenzijn.”

Onnodig

Het is bovendien ook zo onnodig, zeggen velen van u. „Mensen beschikken over voldoende vrije tijd en winkels over voldoende openingstijden voor alle kerstinkopen.” Een kwart van de deelnemers zegt het fijn te vinden dat de winkels zeven dagen per week zijn geopend, omdat ze dan iedere dag verse producten kunnen komen. Een meerderheid noemt dat echter complete onzin. „Hoe zo, verse producten”, schampert een van u. „Denk je nu echt dat boeren en tuinders tijdens de kerst het land opgaan om verse producten te rooien?”

„Bovendien”, zo zegt iemand anders „we hebben allemaal tegenwoordig toch een koelkast en meestal ook een vriezer. Dan hoeft niemand zich toch druk te maken over versheid van de producten?” Een derde stemmer wijst op nog een probleem. „Denk eens aan de overlast voor de omwonenden. Zij willen ook wel eens een echte rustdag.”

Een van de redenen van de supermarktmanagers om de deuren volgende week woensdag te openen is dat er meer omzet wordt gegenereerd. Dat lijkt vele van u grote onzin. „Ik kan mijn euro’s maar één keer uitgeven. Van extra omzet is dan ook absoluut geen sprake. Hooguit van meer spreiding.” Een respondent haalt een oude wijsheid van zijn leraar economie aan: „Hij zei altijd: als een winkelier het niet redt in zes dagen, redt hij het ook niet in zeven dagen. Gewoon sluiten dus eerste kerstdag.” „Weegt een eventuele hogere omzet op tegen de extra kosten die gemaakt moeten worden”, zo vraagt u zich bovendien af.

Vrije dagen

Zesentachtig procent heeft met de supermarktmedewerkers te doen die met kerst moeten werken. „Zij hebben ook recht op vrije dagen.” U noemt het zelfs moderne slavernij. „Alleen de onderknuppels moeten werken en de hoge heren zitten lekker thuis bij moeder de vrouw.” Anderen wijzen erop dat er zoveel zaken geopend zijn. „Denk eens aan restaurants, kroegen, theaters, bioscopen. Die draaien ook allemaal door. Wat is dan eigenlijk helemaal het probleem?”

Meer dan de helft van u geeft aan extra luxe etenswaren in huis te halen voor de kerstdagen. Tweeënveertig procent is dat niet van plan. Een derde van de deelnemers zegt kerstcadeautjes te geven aan de familie of vrienden.

Schrijnend is dat bepaald niet iedereen zich verheugt op de feestdagen. Eenzaamheid speelt bij diverse mensen daarin een rol. „Ik vier geen kerst meer”, zo zegt een van u. „Mijn zoon is voor de kerst overleden. Voor mij is het dus geen feestelijke periode meer.”