Nieuws/Buitenland
1020804
Buitenland

'Pak partijbonzen China sneller aan'

Hoge Chinese functionarissen moeten in de toekomst worden aangepakt als ze niet voldoende maatregelen nemen om corruptie onder medewerkers tegen te gaan. Dat zegt Li Xueqin, hoofd van de onderzoeksafdeling van de Chinese anticorruptiewaakhond, maandag in een interview met partijkrant People's Daily.

Volgens Xueqin worden lokale partijbonzen zelden verantwoordelijk gehouden voor de misdragingen van lagere medewerkers. „Dat moet veranderen”, oordeelde de corruptiebestrijder. Hij waarschuwde dat hoge partijfunctionarissen hun medewerkers van corrupt gedrag moeten afhouden. Doen ze dat niet, „dan gaan we dat herleiden naar degene die verantwoordelijk is”, waarschuwde Xueqin. „We gaan ze zeker niet laten aanmodderen als groep.”

De autoriteiten in het communistische land treden steeds harder op tegen zelfverrijking onder functionarissen. De Chinese leider Xi Jinping noemde corruptie eerder een bedreiging voor het voortbestaan van de Communistische Partij. Hij beloofde ook corrupte topambtenaren niet te sparen: zowel machtige „tijgers” als lage „vliegen” zouden worden aangepakt.