Nieuws/Buitenland
1020811
Buitenland

VS evacueren mensen in Zuid-Sudan

De Verenigde Staten hebben zondag in Zuid-Sudan een onbekend aantal Amerikanen uit de stad Bor geëvacueerd en naar de hoofdstad Juba gevlogen. Dat gebeurde nadat zaterdag zeker twee Amerikaanse toestellen onder vuur weren genomen waarmee evacués zouden worden opgehaald. Die toestellen weken uit naar Uganda en de operatie werd afgeblazen.

De evacuatie gebeurde met helikopters van de Verenigde Naties en Amerikaanse burgertoestellen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde niet hoeveel mensen waren weggehaald uit Bor. Behalve Amerikanen, vlogen ook mensen met andere nationaliteiten mee.

In totaal zijn de afgelopen dagen zo'n 380 Amerikanen uit Zuid-Sudan weggehaald. Het departement in Washington liet ook weten dat de VS ongeveer 300 mensen met een andere nationaliteiten het land uit heeft gebracht, onder andere naar Nairobi, de hoofdstad van Kenia. Of daar Nederlanders bij waren is niet bekend. De evacuatie gebeurde met vier charters en vijf militaire vliegtuigen.

Zaterdagochtend vroeg arriveerde in Eindhoven een toestel met Nederlandse evacués uit Zuid-Sudan met een toestel van de Koninklijke Luchtmacht.