Nieuws/Binnenland
1020821
Binnenland

Nostalgisch kerstshoppen in Wales

Met zijn groene heuvels, pittoreske dorpjes, eeuwenoude kastelen en ruige bergen weet Wales zijn bezoekers het hele jaar door te betoveren, maar in de periode voor kerst is het er magisch. Sprookjesachtige etalages, sfeervolle kerstmarkten en verlichte winkelstraten maken Wales tot de perfecte bestemming voor een kersttrip.

‘Wachten? Tot december? Echt waar?” Onze gids Mike kijkt ons vol ongeloof aan. Hoewel Nederlanders de kerstversiering pas van zolder toveren als de goedheiligman het land heeft verlaten, barst het kerstfeest in Wales half november al los. „We zijn echt dol op kerst. Het is het hoogtepunt van het jaar”, vertelt Mike enthousiast.

„Ruim een maand voor kerst begint de voorpret. Donkere straten worden versierd, we tuigen de kerstboom op, gaan op pad voor kerstcadeaus en kletsen wat af tijdens de tientallen kerstborrels.” De kerstkriebels bij de bevolking zijn duidelijk zichtbaar als we wandelen door het centrum van Cardiff, de hoofdstad van Wales. Zo vliegen de kerstwensen je om de oren, zingen kerstkoren de sterren van de hemel en zijn kleurrijke kersttruien eerder regel dan uitzondering.

 

Hoofdstad Cardiff

Ondanks de ruim driehonderdduizend inwoners in de hoofdstad krioelt het niet van de mensen in de winkelstraten. Het centrum van Cardiff is daarom de uitgelezen plek om op je dooie gemak kerstcadeaus in te slaan. In St. Davids Center, één van de grootste winkelcentra van Groot-Brittannië, vind je alle grote winkelketens. Wil je liever een authentiek presentje onder de boom? Slenter dan door de nostalgische Victoriaanse galerijen boordevol met kleine boetiekjes.

De sprookjesachtige etalages in deze idyllische steegjes maken alleen het window shoppen al tot een groot feest. Onlosmakelijk verbonden met kerst zijn natuurlijk de kerstmarkten. In Wales heeft vrijwel ieder dorp zijn eigen kerstmarkt. Wij brengen een bezoek aan de markt in Cardiff. Versierde houten huisjes, twinkelende lichtjes en de geur van de dennenbomen veranderen het stadcentrum in een waar kerstparadijs. Nieuwsgierig slenteren we langs de chalets die gevuld zijn met handgemaakte kerstdecoraties, sieraden, speelgoed, maar ook plaatselijke delicatessen. Bij een hut versierd met houten lepels houdt onze gids Mike ons staande.

 

Liefdeslepels

„Dit zijn lovespoons. Eeuwenlang gaven mannen deze liefdeslepel aan hun vrouw als teken van liefde. Nog steeds zijn ze erg gewild hier in Wales.” Waar ouders flaneren over de markt leeft hun kroost zich uit in het Winter Wonderland. Dit jaarlijks terugkerende evenement is razend populair. Op de schaatsbaan wemelt het van de kinderen, het reuzenrad draait overuren en in de eettentjes gaan de traditionele koekjes uit Wales als warme broodjes over de toonbank. Naast de bruisende hoofdstad heeft Wales ook vele pittoreske dorpjes die aan het einde van het jaar worden ondergedompeld in kerstsfeer.

Verscholen in het prachtige landschap van Wales liggen bijvoorbeeld Cowbridge en Narberth. Smalle steegjes met hobbelige keitjes, authentieke boetiekjes en versierde pubs en restaurantjes maken deze charmante dorpjes absoluut een bezoek waard. Ben je nog op zoek naar een goed boek voor onder de boom? Dan mag boekenstad Hay-on-Wye zeker niet aan je kersttrip ontbreken. Je vindt hier een scala aan boekenwinkels, miljoenen boeken in alle soorten en maten, maar ook openluchtbibliotheken. Een ware kerstattractie is Bethlehem.

 

Pubquiz

Dit piepkleine dorp, waar nog geen honderd mensen wonen, is vrijwel het hele jaar compleet uitgestorven behalve met kerst. Gewapend met een stapel kerstkaarten reizen duizenden vakantiegangers van over de hele wereld af naar dit dorp voor de befaamde stempel uit Bethlehem. In het minuscule postkantoor schrijven ook wij een kerstkaart naar het thuisfront. „Vandaag was het rustig”, vertelt de medewerkster van het postkantoor. „Maar onlangs had ik een hele bus vol. Spanje, Nederland, Engeland; ze komen overal vandaan”, vervolgt ze. Ze neemt onze kaart in ontvangst en wijst naar een dik boek.

„Willen jullie je naam en woonplaats opschrijven? Dan weet ik waar alle bezoekers vandaan komen.” We tekenen, maken een foto van het plaatsnaambordje en verlaten dit wereldberoemde dorp. Om onze kersttrip goed af te sluiten, ploffen we neer in een pub waar we onder het genot van een stuk pizza meedoen aan een traditionele pubquiz. Iedere week komen de bloedfanatieke locals samen voor dit vragenuurtje.

Terwijl de quizmaster de vragen door de pub buldert, wordt er gefluisterd en fanatiek gepend. Hoewel ons papiertje aan het einde van de laatste ronde nog angstaanjagend wit is, mocht het de pret niet drukken. De vriendelijke bevolking wuift enthousiast en roept iets onverstaanbaars als we de pub verlaten: „Nadolig Llawen.” Oftewel: Vrolijk kerstfeest!

Reiswijzer Wales

Reiskrant vloog in der anderhalf uur met KLM van Amsterdam naar Cardiff. www.klm.com. Het tijdsverschil  met Nederland is een uur. Door het heuvelachtige gebied en de ligging aan zee kan het in Wales in de wintermaanden met bakken uit de lucht komen. Sneeuwen doet het zelden. Wales behoort samen met Engeland en Schotland tot Groot-Brittannië. Kijk voor meer informatie op www.visitwales.com