Nieuws/Binnenland
1020837
Binnenland

Weer storm op komst

Voor de derde keer in enkele weken tijd kan het morgen tot een storm komen in ons land! Windkracht 10 en uitschieters tot 120 km per uur zijn morgenavond en dinsdagmorgen mogelijk. Een zeer diepe depressie is daarvoor verantwoordelijk.

Het gebied is zeer omvangrijk. De kerndruk kan daarin gaan teruglopen van 980 naar 925 hpa, genoeg voor het ontwikkelen van opnieuw stormweer. Morgen arriveert het slechte weer in de loop van de dag.

De wind wakkert aan uit het zuiden. Het gaat hard tot stormachtig waaien, kracht 7-8, later neemt de wind toe tot storm, in het noordwestelijk kustgebied mogelijk tot zware storm kracht 9-10. Daarbij zijn boven open gebieden gevaarlijke windstoten tot 120 km per uur mogelijk. Omdat de depressie zo uitdiept en vooral een erg groot gebied beslaat, liggen de isobaren verder uiteen en kan het met de storm echter ook meevallen. Bovendien gast het maandag flink regenen en is het met 7-11 graden erg zacht. Tegen kerstavond is de wind overal weer afgenomen.

Eerste kerstdag stroomt minder zachte kucht het land binnen en is het een graad of 8. Er zijn zonnige perioden en er kan een bui vallen, tweede kerstdag is het nog iets frisser met 5-7 graden. Na de kerst keert het zachte en zeer wisselvallige weer snel terug. Kou van betekenis wordt tot in het nieuwe jaar niet verwacht.

In New York was het gisteren ruim 18 graden,morgen kan het er ruim 20 graden worden. In Central Park waren tal van zonaanbidders te zien. Normaal kan het er in deze tijd flink sneeuwen. In de Alpen wordt het na de fohnwind van vandaag en lokaal 17 graden weer snel kouder en gaat het op veel plaatsen dinsdag sneeuwen.