Nieuws/Binnenland
1020838
Binnenland

KNMI waarschuwt voor onstuimig weer aan kust

De kustprovincies krijgen te maken met onstuimig weer. Het kan de komende dagen stormachtig worden met windkracht 8. Omdat er kans is op zware windstoten heeft het KNMI waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven.

Zondag trekken enkele buien met mogelijk onweer en hagel over het land. Aan de kust en het IJsselmeer kan het dan al hard waaien. 's Nachts klaart het op en wordt het vrijwel overal droog. Maandag neemt een zuidelijke wind in de loop van de dag toe tot (vrij) krachtig boven land, en hard tot stormachtig aan de kust en op het IJsselmeer. 's Avonds kunnen de kustgebieden te maken krijgen met zware windstoten. Tegen de avond gaat het in het westen van het land regenen.

Het onstuimige weer wordt volgens Weerplaza veroorzaakt door een bijzonder diepe oceaandepressie die dinsdag bij Schotland komt te liggen. De kerndruk is minder dan 930 hectopascal, een waarde die de meeste barometers niet kunnen aangeven. Langs de westkust van Schotland, Engeland en Ierland ontstaat een zeer zware storm met windkracht elf. Tijdens de kerstdagen neemt de wind in het noordwesten van Europa tijdelijk af.

Met de kerst wordt wel zeer slecht weer in de Franse en Italiaanse Alpen verwacht, meldt Weerplaza verder. Er kan in 24 uur meer dan 100 millimeter neerslag vallen, wat in de dalen tot wateroverlast kan leiden. In de bergen valt plaatselijk meer dan 1 meter sneeuw en kunnen skidorpen afgesloten raken van de buitenwereld.