Nieuws/Buitenland
1020840
Buitenland

Half miljoen Canadezen zonder stroom na storm

Zo'n 500.000 mensen in het zuidoosten van Canada zitten zonder stroom sinds een ijsstorm zondag over het gebied trok. Vooral de stad Toronto is zwaar getroffen, meldden media in het land. De stroomuitval duurt mogelijk een paar dagen.

„Dit is één van de zwaarste stormen in de geschiedenis van Toronto”, zei burgemeester Rob Ford op een persconferentie. „Verwacht wordt dat het ergste weer nog moet komen.” De burgemeester heeft de noodtoestand nog niet uitgeroepen, maar zei wel dat hij dat overweegt als het slechte weer aanhoudt.

Door de storm hebben elektriciteitsdraden het begeven, zijn bomen omgewaaid en wegen onbegaanbaar geworden. Ford liet weten dat het herstellen van de stroomvoorziening van de ziekenhuizen in Toronto prioriteit heeft. Die draaien nu op noodstroom, maar dat geldt volgens Ford niet voor de woning van de burgemeester. „Ook in mijn huis is de stroom uitgevallen. Mijn familie moet waarschijnlijk overnachten in een hotel.”

Ook het vliegverkeer heeft last van de ijsstorm, waarbij bevroren regen naar beneden komt en blijft liggen. Op het internationale vliegveld van Toronto zijn veel vluchten geschrapt en vertraagd. Een hoop reizigers die de kerstdagen ergens anders door willen brengen, zijn daardoor voorlopig gestrand.