Nieuws/Binnenland
1020863
Binnenland

Gevonden vuurwerk Heenvliet vernietigd

Het restant van het vuurwerk dat vrijdag in een woning in Heenvliet is gevonden, is zondag succesvol vernietigd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). De eerste ontploffing op zaterdag verliep niet volgens plan: toen ontstond een enorme knal en sneuvelden ruiten van enkele woningen in het nabijgelegen Zwartewaal. Ook zou een pand een scheur hebben opgelopen.

Zondag was slechts sprake van een ,,klein plofje waar buurtbewoners bijna niks van hebben gehoord'', aldus een woordvoerster van de gemeente Brielle. De restpartij van explosieven was ,,extreem diep ingegraven en met extra veel zand bedekt'', om herrie en schade te voorkomen. Daarvoor werd onder meer een graafmachine ingezet in de Put van Heenvliet, een recreatiegebied rond een plas, waar de vernietiging plaatsvond.

Volgens een woordvoerster van Defensie dekt de term 'vuurwerk' de lading eigenlijk niet, omdat naast vuurwerkfabricaten ook losse explosieve stoffen in de woning lagen. De chemische fabricaten zijn niet ter plaatse vernietigd: die zijn voorlopig opgeslagen door een daarin gespecialiseerd bedrijf.

De knal van zaterdag was tot ver in de omgeving te horen. Volgens de zegsvrouw van Defensie was er toen sprake van ,,pech''. ,,De regels waren nageleefd, maar door laaghangende bewolking was het echo-effect groter.'' Ze zegt dat ,,je er niet aan moet denken'' als het spul in de woning was ontploft. ,,Ook geeft het aan hoe gevaarlijk en risicovol het werk van de EOD'ers is.''

In het huis in Heenvliet werden in totaal honderden kilo's vuurwerk gevonden. Een 63-jarige bewoner is gearresteerd. Hij zit nog steeds vast. ,,Kijkend naar de aangetroffen hoeveelheid hebben we nogal wat vragen aan hem", aldus een politiewoordvoerder.

Vrijdag werden vijf woningen ontruimd, waardoor zeven mensen twee nachten elders moesten doorbrengen. Zij mochten zondag aan het einde van de middag weer naar huis.