Nieuws/Buitenland
1020864
Buitenland

Chodorkovski wil geen rol in politiek Rusland

Michail Chodorkovski zal geen rol gaan spelen in de Russische politiek. De Russische zakenman zei dat zondag in Berlijn 2 dagen na zijn vrijlating uit een Russische gevangenis. Chodorkovski (50), die bekend stond als een tegenstander van president Vladimir Poetin en zelf ook politieke ambities had, zat 10 jaar vast. Officieel zat hij achter tralies wegens financiële malversaties maar boze tongen beweren dat Poetin achter zijn arrestatie zat omdat hij een tegenstander uit de weg wilde hebben.

De voormalige oliemagnaat zat in een gevangenis in de Noord-Russische regio Karelië een gevangenisstraf uit voor belastingontduiking en fraude, verduistering en valsheid in geschrifte. Na een gratieverzoek kwam hij vrijdag op vrije voeten. Hij reisde direct in een privévliegtuig naar Berlijn. Hij heeft naar eigen zeggen in zijn gratieverzoek aan Poetin geen schuld bekend. Er waren geen voorwaarden aan zijn vrijlating verbonden. Hij is niet van plan op korte termijn naar Rusland terug te gaan.

Gekleed in pak met stropdas gaf de vroegere oliemagnaat zondag een korte persconferentie in Berlijn. Daar bedankte hij de Duitse bondskanselier Angela Merkel voor haar bemoeienis met zijn vrijlating. „Zij heeft het mogelijk gemaakt dat ik vandaag in vrijheid ben.” Ook de vroegere Duitse minister van Buitenlandse Zaken Hans-Dietrich Genscher had een rol. Hij sprak diverse keren met Poetin over Chodorkovski, die voorlopig een jaar in Duitsland mag blijven.

Chodorkovski zei niet van plan te zijn de oppositie tegen Poetin financieel te steunen. Ook zal hij de aandelen die hij had in het olieconcern Yukos, niet opeisen. Hij meldde verder niets te zien in een boycot van de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji die volgens hem „een sportfeest voor miljoenen zijn” dat men niet moet bederven. De persconferentie was in een museum over de Berlijnse Muur, vlakbij de voormalige grensovergang Checkpoint Charlie tussen Oost- en West-Berlijn.

In Berlijn werd de vroegere oliemagnaat herenigd dit weekeinde met zijn zoon Pavel en zijn vader en moeder die uit Rusland naar Duitsland waren gevlogen. Zijn moeder Marina Chodorkovskaja liet zaterdag weten dat ze wil dat haar zoon zich niet meer bezighoudt met politiek. Chodorkovski wil voorlopig in Berlijn blijven. Zijn tweede vrouw Inna en hun drie kinderen verwacht hij binnenkort in Berlijn. Zij zitten nu nog in Zwitserland.

Chodorkovski riep Duitsland en de andere westerse democratieën op het lot van alle andere politieke gevangenen in Rusland niet te vergeten. „Ik was niet de laatste politieke gevangene in Rusland.”