Nieuws/Binnenland
1020866029
Binnenland

Coronacrisis: donderdag 17 juni

LIVE | Sterftecijfer weer bijna op normaal niveau na korte piek

Al ruim een jaar worden Nederland en de wereld in de greep gehouden door het uit China overgewaaide coronavirus. Landen ontwaken uit lockdowns en beperkende maatregelen. Vlak voor de vakanties lijkt Europa weer geel te kleuren. Wat gebeurt er vandaag? Volg hier het laatste nieuws.

00.06 - Sterftecijfer weer bijna op normaal niveau na korte piek

Het aantal sterfgevallen is vorige week gedaald, na een onverwachte stijging in de week daarvoor. Daarmee ligt het sterftecijfer bijna weer op een normaal niveau. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In een groot deel van 2020 en 2021 lag het aantal sterfgevallen veel hoger dan gebruikelijk vanwege het coronavirus. De sterftegolf van de afgelopen winter en voorjaar leek voorbij, tot twee weken geleden plots iets meer mensen overleden dan normaal. Een woordvoerder van het CBS verwachtte niet dat Covid-19 de oorzaak was. De besmettingen lopen namelijk terug en steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Ze sloot niet uit dat het om een toevalligheid ging.

Vorige week is het aantal overlijdens weer gedaald in alle leeftijdsgroepen. Er overleden ongeveer 2800 mensen. Dat zijn er 50 meer dan de onderzoekers hadden verwacht op basis van sterftecijfers in voorgaande jaren en demografische ontwikkelingen. Alleen het aantal sterfgevallen onder 65- tot 80-jarigen lag hoger dan gebruikelijk.

21.57 - Dreiging ’zorginfarct’ blijft, te weinig nieuw personeel

Corona heeft medewerkers van ziekenhuizen niet massaal weggejaagd, en studenten ook niet afgeschrikt. Toch dreigt er nu een nieuw drama: er wordt veel te weinig nieuw zorgpersoneel opgeleid. Dat meldt NRC. Ziekenhuizen kampten vóór corona al met een personeelstekort van ongeveer 13.000 medewerkers. Nu het virus is ingedamd, moeten zij een achterstand wegwerken van naar schatting 140.000 operaties.

Er is veel personeel voor operatiekamers nodig, vooral anesthesiemedewerkers en operatieassistenten, en extra IC-verpleegkundigen. Covid-19 heeft geen invloed gehad op de beschikbaarheid van dat personeel, blijkt uit cijfers van het Capaciteitsorgaan, een instantie die kijkt naar de benodigde instroom in de zorg. Het aantal IC-verpleegkundigen steeg zelfs licht, en vorig jaar zijn er meer mensen begonnen aan de opleiding tot IC-verpleegkundige. Maar het slechte nieuws is: het is nog veel te weinig.

Het Capaciteitsorgaan berekende dat er meer dan twee keer zoveel operatie-assistenten opgeleid moeten worden om aan de toekomstige vraag te voldoen. En een derde meer IC-verpleegkundigen dan nu. Daarbij is niet gekeken naar ziekteverzuim; mogelijk waren hierdoor minder IC-verpleegkundigen beschikbaar.

21.41 - Suriname stopt met strenge lockdown, avondklok blijft

Na 2,5 weken strenge lockdown krijgen Surinamers vanaf zaterdag weer wat meer ademruimte. Er blijft weliswaar gedurende de hele week een avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur gelden en ook zondag blijft een lockdowndag, maar de rest van de week zullen er overdag geen beperkingen meer zijn. De nieuwe regels gelden vanaf zaterdag tot en met 5 juli.

Hoewel het aantal besmettingen nog hoog is met 283 nieuwe gevallen afgelopen woensdag, heeft minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid toch goede hoop dat de daling zich de komende weken zal doorzetten. Het zogenoemde reproductiegetal is al gedaald naar 0,9. Dit betekent dat de kans op het doorgeven van een besmetting minder groot is, zegt hij tegen het ANP.

Surinamers mochten voorheen alleen over straat op maandag, woensdag en vrijdag. De minister verwacht dat de drukte in winkels afneemt na het loslaten van het uitgaansverbod op dinsdag, donderdag en zaterdag. Daardoor moet ook de kans kleiner worden dat mensen elkaar daar besmetten. Er kwam de laatste dagen steeds meer kritiek op de strenge lockdown.

Nu de situatie verbetert en steeds meer mensen zich laten vaccineren, is de strenge lockdown ook minder noodzakelijk, stelt de minister. Hij vindt het ook belangrijk dat het bedrijfsleven meer kan verdienen. Het aantal gevaccineerden loopt inmiddels tegen de 130.000, dat is meer dan een kwart van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor vaccinatie.

Komende week verwacht de minister een volgende lading vaccins. Die is betaald door de Nederlandse regering.

21.21 - Gevaccineerde reiziger van buiten EU weer welkom in Duitsland

Duitsland opent later deze maand de grenzen voor gevaccineerde reizigers van buiten de Europese Unie. Ze moeten wel minstens veertien dagen voor vertrek zijn ingeënt met een coronavaccin dat is goedgekeurd door de Europese vaccinwaakhond, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

Duitsland voert nu nog een streng grensbeleid, maar dat wordt op 25 juni verregaand versoepeld. Dan mogen gevaccineerde mensen van buiten de EU ook naar Duitsland reizen voor hun studie of om vakantie te vieren, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Ze moeten wel volledig gevaccineerd zijn, wat in de meeste gevallen betekent dat ze twee doses van een coronavaccin gehad moeten hebben.

Sommige vaccins die veel worden gebruikt in andere werelddelen, zijn overigens nog niet goedgekeurd door het EMA. Die Europese toezichthouder heeft tot dusver groen licht gegeven voor het gebruik van vier coronavaccins: de middelen van Pfizer/BioNTech, AstraZeneca, Moderna en het Nederlandse Janssen, dat valt onder het concern Johnson & Johnson.

Om fraude te voorkomen moeten reizigers kunnen bewijzen dat ze aan de vaccinatieregels voldoen, zeggen ingewijden. Luchtvaartmaatschappijen en de politie moeten dat naar verluidt gaan controleren. De Duitse grens blijft wel gesloten voor mensen die uit gebieden komen waar het coronavirus snel om zich heen grijpt.

18.43 - Nederland nog rode enclave in oranje kleurend Europa

Nederland is een van de laatste gebieden in Europa met een hoog risico op een coronabesmetting volgens de Europese tegenhanger van het RIVM. Op de nieuwste ’coronakaart’ van het ECDC is het roodgekleurde Nederland omringd door haast louter oranje.

Het coronavirus is in heel Europa zo op zijn retour dat het ECDC tal van gebieden sinds donderdag niet langer rood kleurt. Het instituut, voluit het Europees Centrum voor Ziektebestrijding en -preventie, merkt onder meer België nu als oranje aan. Dat betekent dat het gevaar er het virus op te lopen ’gemiddeld’ is. Behalve Nederland zijn ook Parijs en omstreken en delen van Spanje, Zweden en de Baltische landen nog rood.

Nederland hoeft niet meteen te vrezen dat de andere EU-landen veel strenger zullen blijven voor reizigers uit of naar Nederland. De ECDC-kaart, die wekelijks wordt bijgewerkt op grond van de laatste coronacijfers, was bedoeld als wegwijzer voor de EU-lidstaten. Maar die stellen zelf reisadviezen vast en volgen het ECDC dikwijls niet. Bovendien lijkt Nederland heel binnenkort ook oranje te kleuren.

18.55 - Gemiddeld vijf coronabesmettingen per Eurovisiesongfestivalshow

Van de 29.875 bezoekers die de negen shows van het Eurovisie Songfestival hebben bijgewoond, testten in totaal 48 mensen positief bij de coronatest die vijf dagen na het evenement werd afgenomen. Zij zijn dus besmet geraakt op de dag van of rond show, al kan deze besmetting ook buiten het festival hebben plaatsgevonden. Dat kan worden afgeleid uit cijfers die de GGD’en aan Fieldlab Evenementen ter beschikking hebben gesteld.

Dat komt neer op ongeveer vijf mensen gemiddeld per show. Daarnaast is van dertien andere personen, verdeeld over de negen shows, vastgesteld dat zij besmet waren tijdens tests die werden afgenomen voordat de periode van vijf dagen was verstreken. Deze mensen meldden zichzelf met klachten bij de GGD en werden daarom getest en positief bevonden.

Op het moment van de toegangstest waren deze mensen wel al besmettelijk, maar werd het virus nog niet gedetecteerd door de test die iedere bezoeker moest laten afnemen. Deze besmettingen vonden dus zeker plaats voor het ESF en staan dus los van het evenement.

De cijfers gaan alleen over bezoekers van het Eurovisie Songfestival. Cijfers over crew, vrijwilligers, pers en delegatieleden worden naar verwachting later deze maand door de organisatie zelf bekendgemaakt, maakte Fieldlab donderdag bekend.

Het Eurovisie Songfestival vond plaats tussen 17 en 22 mei in Rotterdam Ahoy. Gedurende negen shows (zes repetities, twee halve finales en de finale) mochten maximaal 3.500 bezoekers per show onder strikte voorwaarden aanwezig zijn. Alle bezoekers moesten bij binnenkomst een geldig negatief testbewijs kunnen laten zien dat niet ouder was dan 24 uur. Het uitsluitend zittende en geplaceerde publiek ontvingen voor vertrek van huis vragen over hun gezondheid via een speciale app.

18.32 - EMA heeft nog geen oordeel over coronavaccin CureVac

De Europese toezichthouder voor vaccins EMA heeft nog geen oordeel klaar over het coronavaccin van het Duitse CureVac. De ontwikkelaars meldden woensdag dat het vaccin maar voor 47 procent effectief is. Dat is aanzienlijk lager dan de al beschikbare vaccins. Het vaccin CVnCoV heeft vooral moeite met de nieuwe varianten van het coronavirus.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) in Amsterdam wacht nog op de definitieve gegevens en analyses van CureVac. Pas dan kan het vaccin worden beoordeeld, zei EMA-bestuurder Noël Wathion donderdag. „Pas dan is het bureau in de positie om te beslissen over de volgende stappen, waaronder de tijdlijn van de beoordeling.”

De toezichthouders hebben de afgelopen tijd meegekeken met de proeven van CureVac, zodat ze het vaccin sneller kunnen beoordelen. Dit heet rolling review en het moet ervoor zorgen dat een vaccin sneller op de markt kan komen. Zo’n review is de laatste stap voor een daadwerkelijke aanvraag van toelating. Als die aanvraag er is, komt het EMA met een advies, waarna het aan de Europese Commissie is om te beslissen of een vaccin op de markt mag komen. Er is geen harde ondergrens waaraan een vaccin moet voldoen om te worden toegelaten, benadrukt het EMA.

De Europese Unie heeft 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin besteld, met de voorwaarde dat het middel wordt goedgekeurd. Nederland zou van die bestelling zo’n 8,7 miljoen doses krijgen.

17.55 - EMA: beschikbare vaccins werken goed tegen coronavarianten

Alle vier de coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd, lijken goed te beschermen tegen de virusvarianten die het meest voorkomen in Europa. „Wel is het belangrijk om waakzaam te blijven”, zei bestuurder Noël Wathion van de Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

De belangrijkste variant die nu in Europa rondgaat, is de Delta-variant. Die werd eerder de Indiase variant genoemd, omdat hij in India is ontdekt. In Groot-Brittannië is de mutatie bij tienduizenden mensen vastgesteld. Ook in landen als Duitsland, België, Spanje, Italië en Frankrijk is de variant opgedoken. In Nederland zijn 27 gevallen bekend, maar omdat dit met steekproeven wordt onderzocht, kan het werkelijke aantal hoger liggen. In India gaat inmiddels ook een mutatie van de mutatie rond, die nog krachtiger is. Deze variant wordt Delta-plus genoemd.

Andere veelvoorkomende mutaties zijn de Alpha-variant (voorheen de Britse variant), de Beta-variant (voorheen de Zuid-Afrikaanse variant) en de Gamma-variant (voorheen de Braziliaanse variant).

De vier beschikbare vaccins zijn Comirnaty (ontwikkeld door Pfizer en BioNTech), Vaxzevria (van AstraZeneca) en de vaccins van Moderna en Janssen.

17.39 - Ook Denemarken wil coronavaccins aanbieden aan tieners

Denemarken gaat tieners vanaf 12 jaar inenten tegen het coronavirus. De jongeren moeten waarschijnlijk nog wel enkele maanden wachten tot ze aan de beurt zijn. De gezondheidsautoriteit van het land zegt dat de andere leeftijdsgroepen voorrang krijgen.

De Deense autoriteiten willen door tieners te vaccineren de vaccinatiegraad in het land omhoog krijgen in aanloop naar de winter. De jongeren krijgen in eerste instantie waarschijnlijk alleen het Pfizer/BioNTech-vaccin aangeboden, omdat de andere vaccins nog niet zijn goedgekeurd voor hun leeftijdsgroep.

Directeur Søren Brostrøm van de gezondheidsautoriteit zei dat het vaccineren van volwassenen halverwege september afgerond moet zijn. In het meest optimistische scenario is dan 75 procent van de Denen beschermd tegen het virus, zei hij. Daar kan nog eens 4 procent bijkomen als ook de adolescenten zijn ingeënt.

Op andere plaatsen in Europa komen tieners nu al aan de beurt. Jongeren vanaf 12 jaar kunnen in Frankrijk sinds dinsdag ingeënt worden.

16.30 - Mondkapjesplicht niet nu al opgeheven, stichting verliest zaak

De mondkapjesplicht wordt niet per direct opgeheven. De rechter in Den Haag heeft dat in kort geding bepaald. De spoedprocedure voor het afschaffen van de maatregel in openbare binnenruimtes was aangespannen door de stichting Bewust Nederland.

De advocaat van Bewust Nederland had bij de voorzieningenrechter betoogd dat met de draagplicht van het masker „grondrechten van burgers worden geschonden.” Hij vergeleek de mondkapjesplicht met „een klamboe van kippengaas tegen muggen”, een maatregel die niet werkt. Volgens de stichting zouden mensen door deze „schijnveiligheid” belangrijker maatregelen als de verplichte 1,5 meter afstand negeren, wat veel gevaarlijker zou zijn.

Volgens de rechter heeft de Staat echter een grote mate van beleidsvrijheid bij de keus voor coronamaatregelen. De Staat mag zich daarbij laten adviseren door deskundigen, waaronder het Outbreak Management Team.

15.30 - Testlocaties in Utrecht eerder dicht vanwege de hitte

Meerdere coronatestlocaties in de provincie Utrecht zijn donderdagmiddag en vrijdagmiddag dicht. De teststraten in Amersfoort, Woerden, Veenendaal en Vianen sluiten om 13.00 uur. De andere twee locaties, beide in de stad Utrecht, zijn wel open. De GGD regio Utrecht heeft contact opgenomen met iedereen die een afspraak had om getest te worden, om de afspraak te verplaatsen naar een andere dag of een andere locatie.

Het vaccineren gaat door. In Veenendaal heeft de brandweer de daken gekoeld om de temperatuur te laten dalen. Ook in Amersfoort hebben medewerkers en gevaccineerden veel last van de hitte.

13.35 - Ziekenhuizen behandelen steeds meer patiënten zonder corona

Ziekenhuizen krijgen steeds meer ruimte om patiënten met andere aandoeningen dan Covid-19 te behandelen. Ze kunnen vaker de kritieke zorg leveren die binnen zes weken moet gebeuren. Ook zijn steeds meer operatiekamers in gebruik. Dat kan door de aanhoudende en snelle daling van het aantal opgenomen patiënten met de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

De Nationale Zorgautoriteit (NZa) komt wekelijks met een update over de capaciteit in de zorg. Negen ziekenhuizen kunnen de zogeheten kritieke planbare zorg niet volledig leveren. Dat zijn de ingrepen die binnen zes weken moeten worden gedaan om gezondheidsschade te voorkomen. Vorige week konden vijftien ziekenhuizen niet al die ingrepen op tijd doen. De week daarvoor waren het er twintig en nog een week eerder 25.

Van de operatiekamers is 83 procent in gebruik. Vorige week maandag was dat 79 procent en de week daarvoor 76 procent. Huisartsen verwijzen 97 procent van het verwachte aantal mensen door naar ziekenhuizen.

Ziekenhuizen moeten de komende tijd de gemiste behandelingen inhalen. Dat zijn bijvoorbeeld operaties die niet konden doorgaan door de coronadruk. Bovendien zijn er mensen die niet met hun klachten naar de huisarts zijn gegaan, en dus ook geen diagnose hebben gekregen. Huisartsen hebben bijna 1,5 miljoen minder doorverwijzingen gedaan dan verwacht kon worden als er geen corona-uitbraak was geweest. Bij sommige mensen zullen de klachten vanzelf zijn verdwenen, die hebben geen zorg meer nodig. Maar er is ook een onbekend aantal mensen dat rondloopt met ziektes die nog niet zijn ontdekt.

Omdat de druk op de ziekenhuizen minder wordt komt de NZa voortaan niet meer elke week, maar om de week met de cijfers.

11.31 - Sneller vaccinatieproces in Suriname begint te werken

Door aanpassing van het vaccinatieproces kan voortaan sneller ingeënt worden in Suriname. Er worden meer gericht vragen gesteld aan mensen die zich laten vaccineren, er wordt geen bloeddruk meer opgemeten en er is een wachttijd van maximaal een kwartier na de vaccinatie. Het is volgens Rakesh Sukul, de directeur van het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid, duidelijk gebleken uit de prikresultaten van afgelopen week dat nu het tempo erin zit. Het gaat anderhalf keer sneller dan de afgelopen maanden, aldus Sukul.

Het idee voor een sneller vaccinatieproces kwam van de Nederlandse arts Marc Sprenger. Hij is door de Nederlandse regering als speciale coronagezant aangesteld. Volgens Sprenger is vaccinatie de beste manier om de coronapandemie in Suriname de kop in te drukken, zo zegt hij in gesprek met het ANP.

Toch is het aantal prikken per dag niet met dezelfde hoeveelheid gestegen. De reden hiervoor is dat de Surinamers inmiddels weten dat er geen schaarste aan vaccins zal ontstaan en minder haast hebben, aldus Sukul. Nederland heeft immers toegezegd binnenkort tussen de 500.000 en 750.000 vaccins naar Suriname te sturen.

10.55 - Mondkapjes af

Mondkapjes zijn vanaf maandag niet meer verplicht in de buitenlucht in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het aantal coronabesmettingen in de aan Nederland grenzende deelstaat is dusdanig gedaald, dat een deel van de coronamaatregelen wordt afgeschaald.

In wachtrijen moeten echter nog wel mondkapjes worden gedragen, omdat mensen dan dicht op elkaar staan, net als in openbare ruimtes in gebouwen. Duitsland is sowieso bezig met het versoepelen van maatregelen. De noodwet voor de extra maatregelen wordt niet verlengd en vervalt 30 juni. Veel restricties worden dan geschrapt.

Thuiswerken is bijvoorbeeld vanaf juli niet meer verplicht in Duitsland. De autoriteiten kijken nog wel of er speciale regels moeten komen, bijvoorbeeld voor het dragen van mondkapjes op kantoor.

Andere landen zijn ook bezig met versoepelingen. Frankrijk schrapt de mondmaskerverplichting in de buitenlucht vanaf donderdag (17 juni) en de avondklok wordt op 20 juni afgeschaft. Sinds 30 oktober was er een avondklok in het land, die op het hoogtepunt van de coronabesmettingen al om 18.00 uur inging. Momenteel is die vanaf 23.00 uur van kracht.

09.26 - Mensen met angststoornis lopen coronavaccinatie vaak mis

Mensen met een ernstige angststoornis lopen hun coronavaccinatie vaak mis, meldt de stichting Angst Dwang en Fobie (ADF). Ze durven niet naar een GGD-priklocatie, hebben prikangst, zijn vanwege smetvrees bang om besmet te raken met corona, durven hun huis niet uit vanwege paniekaanvallen of zijn bang voor bijwerkingen. Volgens de patiëntenorganisatie gaat het om honderdduizenden mensen.

De stichting roept demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) op om mee te denken over het probleem. „Onze telefonische hulplijnen staan roodgloeiend met verontruste telefoontjes van mensen met angst- en dwangklachten. Ze willen wel beschermd worden tegen het coronavirus, maar zijn bang om naar de GGD-priklocatie te gaan”, zegt een woordvoerster van de stichting.

Volgens de organisatie kampen ruim 1 miljoen Nederlanders met een angststoornis die hun dagelijks leven in ernstige mate negatief beïnvloedt. „Van deze groep durft naar schatting een op de drie niet naar een priklocatie”, aldus de zegsvrouw. Zij wijst erop dat mensen met angstklachten niet altijd even zelfverzekerd zijn en niet snel van zich laten horen. „De mensen die naar ons bellen vormen dus nog maar het topje van de ijsberg.”

08.55 - Mensen uit 1999 en 2000 aan de beurt voor coronavaccinatie

Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen vanaf donderdag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Volgens het RIVM krijgen zij het vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna.

Wie zich wil laten inenten kan daarvoor een afspraak maken via de site coronavaccinatie-afspraak.nl. Telefonisch een afspraak maken is ook mogelijk. Ze kunnen vervolgens terecht bij rond de 140 vaccinatielocaties van de GGD.

Mensen uit 1999 ontvangen vanaf zaterdag de uitnodigingsbrief voor de vaccinatie per post. In totaal zijn er ruim 223.000 mensen geboren in 1999.

Als mensen een vaccinatie hebben gekregen worden zij volgens het RIVM zo snel mogelijk van de verzendlijsten gehaald. Dit kan soms langer duren omdat de vaccinatiegegevens nog niet door het instituut zijn ontvangen. Mensen kunnen daardoor meerdere uitnodigingen ontvangen. Wie al een vaccinatie heeft, bijvoorbeeld als zorgmedewerker, mag de dubbele uitnodiging weggooien, aldus de gezondheidsorganisatie.

07.15 - Duits coronavaccin maar voor 47 procent effectief

Het coronavaccin van de Duitse biofarmaceut CureVac is in de laatste proef slechts 47 procent effectief gebleken tegen het coronavaccin, dat heeft het bedrijf woensdagavond laat laten weten. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de geëiste criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70 procent voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er zo’n 8,7 miljoen naar Nederland gaan.

Het vaccin met de naam CVnCoV is getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika. „In de ongekende context van ten minste 13 virusvarianten die circuleren binnen de onderzoekspopulatie, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte van Covid-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria”, aldus CureVac in een verklaring.

Volgens het bedrijf vormen de nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus voor een uitdaging voor de effectiviteit van het vaccin. De oorspronkelijke variant van het coronavirus die voor het eerst opdook in de Chinese stad Wuhan kwam nauwelijks voor onder de proefpersonen.

06.35 - ’1,8 miljoen vaccinaties ontbreken in RIVM-database’

De problemen met de vaccinregistratie in Nederland blijven aanhouden. Liefst 1 miljoen prikken die door de GGD zijn gezet, zijn door ICT-problemen bij die dienst nog niet verwerkt in de centrale database van het RIVM, meldt het AD. Ook bij huisartsen en zorginstellingen zijn de achterstanden nog groot. Toch hoeven mensen zich geen zorgen te maken om hun coronapaspoort, bezweren betrokken partijen.

Volgens een woordvoerder van de GGD is er door het grote aantal prikken dat wordt gezet in combinatie met een ICT-storing een ’file van gegevens’ ontstaan. Daardoor kunnen vaccinatiegegevens van mensen die daar toestemming voor hebben gegeven, niet naar het RIVM worden gestuurd.

Zo’n 1 miljoen inentingen zijn daarom nog niet terug te vinden in MijnRIVM, het persoonlijke webportaal waarop iedereen zijn eigen vaccinaties kan terug zien. „We betreuren de vertraging en werken keihard aan een oplossing”, zegt de GGD-woordvoerder.