Nieuws/Binnenland
1020884
Binnenland

EOD vernietigt vuurwerk in kleinere ladingen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) zal zondag het vuurwerk dat in een woning in Heenvliet werd gevonden in kleinere ladingen vernietigen dan zaterdag is gebeurd. Toen ontstond een enorme knal en sneuvelden ruiten van enkele woningen in het nabijgelegen Zwartewaal. Ook zou een pand een scheur hebben opgelopen.

De restpartij van explosieven wordt bovendien dieper ingegraven en er komt meer zand op te liggen voor het gecontroleerd tot ontploffing wordt gebracht, meldde een woordvoerster van Defensie. Een graafmachine is ingezet. De vernietiging gebeurt in twee etappes: rond 13.30 uur en rond 14.30 uur.

De woordvoerster zegt dat de term vuurwerk de lading eigenlijk niet dekt omdat naast vuurwerkfabricaten ook losse explosieve stoffen in de woning lagen. Het onschadelijk maken gebeurt in de Put van Heenvliet, een recreatiegebied rond een plas.

Pech

Zaterdag was de knal tot ver in de omgeving te horen. Volgens de zegsvrouw van Defensie was er toen sprake van „pech”. „De regels waren nageleefd, maar door laaghangende bewolking was het echo-effect groter'” Ze zegt dat „je er niet aan moet denken” als het spul in de woning was ontploft. „Ook geeft het aan hoe gevaarlijk en risicovol het werk van de EOD'ers is.”

De partij explosieven werd vrijdag door de politie ontdekt in het huis in Heenvliet. Het gaat om honderden kilo's. Een 63-jarige bewoner is gearresteerd. Vijf woningen werden ontruimd waardoor zeven mensen twee nachten elders moesten doorbrengen.