Nieuws/Buitenland
1020887
Buitenland

Merkel niet naar Olympische Spelen in Sotsji

Een nieuwe tegenslag voor de Russische president Poetin. De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaat in februari niet naar de Olympische Spelen in Sotsji. Het tijdschrift Magazine meldt zondag op basis van bronnen rond Merkel dat ze besloten heeft zich verre van de spelen te houden.

De regeringsleidster heeft sinds ze bondskanselier is nooit de Olympische Spelen bezocht. Duitsland zal worden vertegenwoordigd door minister Thomas de Maiziere. Als minister van Binnenlandse Zaken heeft hij sport in zijn portefeuille.

Merkel is niet de eerste die verstek laat gaan in Sotsji. Onder anderen de presidenten Hollande van Frankrijk en Joachim Gauck van Duitsland gaan niet. Ook EU-commissaris Viviane Reding van Justitie en Mensenrechten heeft te kennen gegeven niet naar Sotsji te reizen. Een ruime meerderheid van de Nederlanders (63 procent) vindt volgens een peiling van Maurice de Hond dat premier Rutte niet moet gaan.

De vrijlating van dissident Michail Chodorkovski heeft Merkel ogenschijnlijk niet op andere gedachten kunnen brengen, schrijft het tijdschrift. De Russische oppositieleider Garri Kasparov zal in zijn nopjes zijn. „Het zou een zware slag zijn voor Poetin. Als naast president Obama, die al bekend heeft gemaakt niet te zullen komen, ook Merkel ontbreekt, is dat een belangrijk signaal”, zei de oud-schaakkampioen eerder tegen het blad.

Volgens Kasparov is de vrijlating van Chodorkovski in eerste aanleg de verdienste van de bondskanselier. „Haar druk heeft een belangrijke rol gespeeld, ze heeft nog meer bereikt dan de Amerikanen.” Van verbetering in Rusland wil de oppositieleider niet spreken. „Vele onschuldigen zitten nog vast, er zullen nog meer onterechte vonnissen komen, justitie werkt daar al aan.”