Nieuws/Binnenland
1020889
Binnenland

Chodorkovski wil niet de politiek in

De vrijdag vrijgelaten Michail Chodorkovski is niet van plan een rol te gaan spelen in de Russische politiek. In verscheidene interviews zei Chodorkovski zondag dat hij niet van plan is de oppositie tegen president Vladimir Poetin financieel te steunen. Ook zal hij de aandelen die hij had in het olieconcern Yukos, niet opeisen.

De 50-jarige Chodorkovski, die vrijdag met een privévliegtuig naar Berlijn werd gebracht, zegt dat hij in zijn gratieverzoek aan Poetin geen schuld heeft bekend en dat er geen voorwaarden aan zijn vrijlating waren verbonden. Hij is niet van plan op korte termijn naar Rusland terug te gaan. Chodorkovski weet nog niet waar hij wel gaat wonen. „Dat moet ik nog met mijn vrouw bespreken. Ik kan daar niet alleen een besluit over nemen.” Hij heeft met zijn huidige echtgenote Inna drie kinderen. Uit een eerder huwelijk heeft Chodorkovski een zoon.

De voormalige oliemagnaat zat in een gevangenis in de Noord-Russische regio Karelië een gevangenisstraf uit voor belastingontduiking en fraude, verduistering en valsheid in geschrifte. Veel wijst erop dat de toenmalige en huidige president Poetin op zijn veroordeling aanstuurde, omdat Chodorkovski presidentiële ambities had.

Tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN zei de gewezen oliemagnaat dat hij in de gevangenis ooit met een mes in zijn gezicht was gestoken. Chodorkovski liet weten dat de dader hem in zijn oog wilde raken, maar zijn neus trof. „Een tandarts in de gevangenis, die ook plastic chirurg was, heeft me geopereerd.”