Nieuws/Buitenland
1020896
Buitenland

Turkse regering ontslaat weer politiechefs

De machtsstrijd tussen de Turkse regering en de politie gaat door. De regering onthief zondag nog eens 25 politiechefs uit hun functie, nadat eerder deze week de machtige politiecommandant van Istanbul, Huseyin Capkin, en 14 andere politiechefs aan de kant waren gezet. Dat hebben Turkse media gemeld.

De afgelopen dagen zijn tientallen personen, onder wie zonen van ministers uit de regering van Recep Tayyip Erdogan, aangehouden, omdat zich bij de openbare aanbestedingen van overheidsopdrachten aan corruptie schuldig zouden hebben gemaakt. Erdogan veroordeelde de arrestaties. Zij zouden een „smerige operatie” zijn die zou dienen om de regering te beschadigen. Minister Egemen Bagis van Europese Zaken sprak van een complot tegen de regering.

Het conflict tussen de regering en de politie en justitie wijst op de kloof die is gegroeid tussen de regering en haar vroegere belangrijke bondgenoot, de islamitische geestelijke Fethullah Gülen. Gülen, die in de Verenigde Staten woont, en zijn beweging Hizmet (Dienst) zijn met de premier en diens islamitische AK-Partij in conflict geraakt door het voornemen van de regering om particuliere scholen te sluiten. Daarvan worden er vele door Hizmet geleid. Aanhangers van Gülen vervullen belangrijke posities bij de politie en in het justitieel apparaat en de inlichtingendiensten.