Nieuws/Binnenland
1020907
Binnenland

Asscher: het had wat minder nerveus gemogen

Vicepremier Lodewijk Asscher is nooit bang geweest dat het kabinet in de problemen zou komen met de grote politieke hervormingen die door de Eerste Kamer moesten. Dat zegt hij in een zondag verschenen interview met NU.nl. „Het had allemaal wel met wat minder nervositeit gemogen”, meent de PvdA'er, die tevens minister van Sociale Zaken is.

Asscher zegt dat het kabinet zich „flexibel” moest opstellen bij de samenwerking met andere partijen en de uitwerking van de kabinetsplannen. Hij sloot in het voorjaar een sociaal akkoord met werkgevers en werknemers, maar pas in oktober werd politieke steun gevonden bij D66, ChristenUnie en SGP.

In het vraaggesprek krijgt D66 nog wel een sneer van Asscher. Aanleiding is een motie van de partij waarin ertoe werd opgeroepen niet te morrelen aan het vrije verkeer van werknemers. De motie werd ingediend in een debat waarbij gesproken werd over het openen van de grenzen voor Bulgaren en Roemenen per 1 januari. Asscher verwijt de partij van Alexander Pechtold „volksverlakkerij”, omdat D66 volgens hem dreigde „een hele legitieme discussie te verengen tot een spelletje voo