Nieuws/Buitenland
1020913
Buitenland

Oud-voorzitter Joods Wereldcongres overleden

De zakenman Edgar Bronfman, van 1981 tot en met 2007 voorzitter van het Joods Wereldcongres (JWC), is zaterdag op 84-jarige leeftijd in zijn woning in New York overleden. Dat meldt The New York Times. Bronfman vergaarde een vermogen als topman van het drankenconcern Seagram, dat zijn vader in 1924 had gesticht. Hij behoorde tot de belangrijkste geldschieters van de koepel van Joodse organisaties.

Onder Bronfman werd het JWC een organisatie die feller voor de Joodse belangen opkwam dan tot dan toe het geval was geweest. Zo publiceerde het JWC informatie over het naziverleden van de Oostenrijkse president Kurt Waldheim en zette het met succes Zwitserse banken onder druk om meer dan 1 miljard dollar uit te betalen aan nabestaanden van slachtoffers van de vernietigingskampen van de nazi's. Die hadden voor de Tweede Wereldoorlog tegoeden op een Zwitserse bank gezet.

Het JWC zette onder Bronfman de toenmalige Sovjet-Unie onder druk om meer Joden de mogelijkheid te geven het land te verlaten. De voorzitter reisde daarvoor meerdere keren naar het land. In 1982 was hij de eerste vertegenwoordiger van een Joodse organisatie die de Algemene Vergadering van de VN toesprak.

Bronfman wees kritiek dat hij met zijn activisme het antisemitisme bevorderde, van de hand. „Het antwoord is niet: zeggen dat je geen moeilijkheden moet maken en je kop in het zand moet steken. Wij moeten niet de vriendschap van anderen verdienen, maar wij zullen hun respect eisen”, scheef hij in zijn memoires, die in 1998 verschenen.