Nieuws/Binnenland
1020917
Binnenland

Meesten tegen bezoek premier aan Winterspelen

De meeste Nederlanders vinden dat premier Mark Rutte de Olympische Winterpelen in Sotsji in Rusland moet mijden. Bijna twee derde (63 procent) meent dat hij het voorbeeld moet volgen van andere landen die hebben aangekondigd dat hun staatshoofden of regeringsleiders niet naar de Spelen gaan wegens onder meer de mensenrechtensituatie in het land. Een kwart oordeelt dat Rutte wel zijn gezicht moeten laten zien.

Over een eventueel bezoek van koning Willem-Alexander aan de Spelen zijn de meningen meer verdeeld, blijkt verder uit de peiling die De Hond zondag publiceerde. Bijna de helft (49 procent) vindt dat de koning thuis moet blijven en 42 procent zegt dat hij er wel naar toe moet.

Ook over de door de 'kusaffaire' in opspraak geraakte Maastrichtse burgemeester Onno Hoes kwam een oordeel. Bijna twee derde van de Nederlanders vindt dat hij mag blijven en een derde is van mening dat hij moet aftreden. Wel zegt 61 procent dat hij zich als burgemeester in zijn privétijd bepaalde beperkingen moet opleggen.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld.