Nieuws/Buitenland
1020920
Buitenland

Cuba wil 'beschaafde' betrekkingen met VS

De Cubaanse president Raúl Castro is naar eigen zeggen bereid tot toenadering tot de Verenigde Staten. Voorwaarde is wel dat de Amerikanen ermee ophouden aan te dringen op het vertrek van het communistische regime op het eiland, berichtte de BBC zondag.

De 82-jarige Castro zei in een rede dat Amerikaanse en Cubaanse functionarissen het afgelopen jaar diverse malen contact hebben gehad. Dat ging over praktische kwesties, zoals immigratie.

Het contact bewijst volgens Castro dat „beschaafd” contact mogelijk is. De Amerikanen moeten dan wel de verschillen tussen de landen respecteren. „We vragen de VS niet om hun politieke en sociale systeem te veranderen en we stemmen niet in met onderhandelingen over dat van ons”, stelde Castro.

De VS verbraken in 1961 alle diplomatieke relaties met Cuba. Ook hebben de Amerikanen een economisch embargo ingesteld tegen de eilandstaat. Toch bleek op een herdenkingsdienst voor Nelson Mandela dat de relatie niet volledig verziekt is: president Castro schudde er de hand van zijn ambtgenoot Barack Obama.

Raúl Castro wordt doorgaans gezien als een hervormingsgezindere leider dan zijn broer Fidel, die decennialang op het eiland heerste. Zo werkt de 82-jarige president sinds zijn aantreden aan het moderniseren van de economie, al klagen critici dat het hervormingsproces erg traag verloopt.