Nieuws/Binnenland
1020921
Binnenland

Staat praat over schadeclaim Srebrenica

Nederland is bereid een schadevergoeding te betalen aan nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van de compound van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd. Advocaat Liesbeth Zegveld en het ministerie van Defensie bevestigen dat er gesprekken worden gevoerd. Zegveld zegt over de inhoud ervan geen mededelingen te willen doen.

De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland, oordeelde begin september dat de Staat aansprakelijk is voor het drama dat zich destijds op 13 juli voltrok. Militairen stuurden de drie mannen weg van de compound, terwijl zij juist daar hun toevlucht hadden gezocht voor het Bosnisch-Servische leger. Buiten de compound werden ze vermoord, terwijl de militairen evacueerden.

De zaak, die zich 11 jaar voortsleepte, was aangespannen door de tolk van Dutchbat Hasan Nuhanovic en de nabestaanden van de vermoorde elektriciën Rizo Mustafic. Nuhanovic verloor zijn vader en broer. Twee dagen voordat de slachtoffers van de compound werden gestuurd, was de enclave al gevallen. Circa 7000 moslimmannen en - jongens werden vermoord door het leger van generaal Mladic of aanverwante paramilitaire groepen.

Zegveld stelde eerder namens de nabestaanden dat de zaak vooral gevoerd werd uit principieel oogpunt. Om schadevergoeding was het hen niet specifiek te doen. „Er is geen schadebedrag dat in de buurt komt bij het belang van de uitspraak.” Maar, zo benadruk Zegveld nu, de compensatie moet „wel recht doen aan de ernst van de zaak”. „En mijn cliënten mogen niet weer het gevoel krijgen te worden afgescheept.”