Nieuws/Buitenland
1020926
Buitenland

Gewonden en arrestaties bij rellen Hamburg

Bij rellen in de Duitse stad Hamburg zijn zaterdag meer dan 117 politiemensen gewond geraakt. Dat meldde een politiewoordvoerder zondag. De ongeregeldheden braken in de middag uit bij het begin van een demonstratie tegen de dreigende ontruiming van het cultuurcentrum Rode Flora. De politie beëindigde de demonstratie met harde hand nadat agenten door de menigte werden belaagd. Daarbij werden ook schoten gelost.

De politie, die naderhand van de ernstigste rellen in jaren sprak, greep fors in nadat dienders met stenen, flessen en vuurwerk waren bekogeld en waren aangevallen. De actievoerders gooiden ook stenen naar een drogisterij, waar op dat moment klanten waren. De demonstranten hadden de wegen gebarricadeerd met bouwafzettingen. In totaal moesten 16 agenten in het ziekenhuis worden behandeld.

Aan de demonstratie deden volgens de politie ongeveer 7300 mensen mee, volgens de organisatoren meer dan 10.000. Volgens de politie waren dat voor meer dan helft mensen uit linksextremistische kringen. Betrokken partijen hadden van tevoren opgeroepen het protest vreedzaam te houden. De politie arresteerde bijna 140 mensen. Nadat de demonstratie uiteengejaagd was, liepen groepen relschoppers naar andere wijken van Hamburg waar het tot meer confrontaties met de politie kwam.

Het cultuurcentrum wordt al meer dan 20 jaar bezet, maar de eigenaren dreigen met ontruiming. In het centrum verblijven vooral Afrikaanse vluchtelingen. Het is niet duidelijk wanneer de ontruiming zal plaatsvinden. De actievoerders demonstreerden ook voor het recht voor de vluchtelingen om in Duitsland te mogen blijven.

De politie had er rekening mee gehouden dat het zaterdag uit de hand kon lopen en had 2000 mensen ingezet. Behalve van het Hamburgse korps waren er politiemensen uit andere deelstaten naar de havenstad gekomen. De politie gebruikte onder andere waterkanonnen om de demonstranten uiteen te jagen.

Van de gewonde politiemensen werd er een bewusteloos naar een ziekenhuis gebracht. Hij was geraakt door een steen. Over gewonden onder de demonstranten is niets bekend.

Vrijdagavond was het ook al onrustig rond het gebouw en werden politiemensen aangevallen.