Nieuws/Binnenland
1020957882
Binnenland

13e geneeskundige compagnie helpt bij logistieke planning

Honderden patiënten uit Brabant moeten naar ziekenhuizen elders

Zorgpersoneel in het Amphia ziekenhuis in Breda.

Zorgpersoneel in het Amphia ziekenhuis in Breda.

TILBURG - De Brabantse ziekenhuizen staan onder grote druk door de toestroom van coronapatiënten. Daarom worden er vanaf nu veel patiënten overgebracht naar ziekenhuizen elders in het land. Vandaag zijn dat er al zo’n zestig en de verwachting is dat dat aantal de komende week zal oplopen naar 700. Sinds zaterdagmiddag is er in Tilburg een regionaal coördinatiepunt om dat logistieke proces in goede banen te leiden. Militairen van de 13e geneeskundige compagnie uit Oirschot verlenen daarbij ondersteuning.

Zorgpersoneel in het Amphia ziekenhuis in Breda.

Zorgpersoneel in het Amphia ziekenhuis in Breda.

Marcel Visser, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, lichtte de operatie zaterdagmiddag tijdens een persconferentie voor de hoofdingang van het ETZ-ziekenhuis in Tilburg nader toe. Daarbij liet hij weten dat de ondersteuning vanuit Defensie zeer belangrijk is: „Zij zijn gewend om onder hoge druk complexe coördinatievraagstukken op te lossen. Daarom hebben we nu twee zaken afgesproken. Defensie helpt in eerste aanleg met de planning en coördinatie van het vervoer van coronapatiënten. Mocht het mogelijk zijn dan kunnen zij opschalen in mankracht en ook gaan helpen met het vervoer zelf. We kijken wat dat betreft nu eerst wat ze zelf kunnen. Maar het is goed dat Defensie er nu bij is, zodat ze kunnen bijspringen als we doorgroeien naar een ander scenario.”

Marcel Visser

Marcel Visser

Hoeveel plek er nu nog is op de ic-afdelingen van de Brabantse ziekenhuizen is volgens Visser moeilijk te zeggen: „Dat verschilt van uur tot uur. Maar omdat we dus een grote piek verwachten zijn we nu bezig om zoveel mogelijk patiënten naar buiten Brabant te plaatsen, zodat we dan hier weer capaciteit hebben voor nieuwe patiënten die er volgens de statistieken zeker gaan komen. De komende dagen moeten we dus steeds echt kijken wat er hier nog mogelijk is aan opvang en welke patiënten er naar elders verplaatst kunnen worden.”

Onder controle

Volgens Visser is er nog geen sprake van een extreme crisissituatie: „Zo’n scenario proberen we op deze manier juist voor te zijn. We hebben het nog steeds onder controle, maar er moet wel iets gebeuren. Zeker omdat we spreken van 500, 700 of misschien wel meer nieuwe patiënten. We weten het gewoon niet precies, maar dat is echt de verwachting van de deskundigen. Ook als zij kijken naar ervaringen in het buitenland. Wij varen op de expertise die ons wordt aangereikt. Dus we gaan er nu echt vanuit dat we naar dit soort grote aantallen gaan. Daarom is het zo belangrijk dat we dat nu meteen goed oppakken.”

Het regionale coördinatiepunt in Tilburg is volgens Visser nog maar het begin. „We denken dat er vanaf maandag een landelijk coördinatiepunt nodig zal zijn. Daar pleiten wij ook voor. In de voorbije periode konden de ziekenhuizen de uitplaatsingen naar collega-ziekenhuizen elders in het land zelf nog wel regelen vanuit de bestaande reguliere contacten. Maar nu de aanwas van patiënten zo groot is, gaat dat niet meer. We kunnen nu niet meer kriskras door elkaar gaan bellen. Dit moet echt goed gecoördineerd worden.”

In de dagelijkse corona-update vertelt verslaggever Daniël van Dam over de laconieke houding die hij op straat zag. Maar gelukkig zijn er ook lichtpuntjes. Thuiswerkers Pim Sedee en Kamran Ullah brengen het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Luister de podcast hier, hieronder of via je eigen podcast app.