Nieuws/Binnenland
1021005
Binnenland

Seksrel juist afgehandeld

Het Openbaar Ministerie heeft terecht afgezien van strafrechtelijke vervolging van drie hoofdrolspelers in de Wassenaarse seksrel. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag deze week besloten.

Ex-wethouder Henk de Greef (VVD) was een zogenoemde ’artikel 12-procedure’ begonnen om raadsleden Mary-Jo van de Velde (Wat Wassenaar Wil), haar fractievoorzitter Henk de Vries en Ben Paulides (Democratische Liberalen Wassenaar) alsnog voor het hekje te krijgen.

Het politieke trio ging volgens de voormalige bestuurder compleet over de schreef met de in zijn ogen valse beschuldigingen over seksueel getinte opmerkingen richting Van de Velde tijdens een dronken nazit op het chique raadhuis De Paauw. De juridische kosten voor de procedure van De Greef, een schamele 8000 euro, zijn betaald door de gemeente Wassenaar.

Later kreeg de VVD’er een conflict met de burgemeester van het lommerrijke villadorp over de hoogte van de ’juridische bijstand’. Afgelopen maandag kreeg hij daarom nog eens 23.000 euro. De drie raadsleden hebben een totale vergoeding van 120.000 euro gevangen. De seksrel is daarmee afgekocht: alle betrokkenen hebben afgesproken om elkaar niet meer te bestoken met procedures.

De uitspraak van het hof maakt duidelijk dat de waarheid nooit boven tafel zal komen. „De gebeurtenissen vonden in een situatie plaats waar alle aanwezigen urenlang tot in de vroege ochtend met elkaar hadden vertoefd onder het nuttigen van alcohol en verhitte politieke debatten”, staat in de uitspraak die niet openbaar is gemaakt. „Gelet op de omstandigheden is het onzeker aan de hand van verhoren welke uitlatingen er zijn gedaan.” Ook zouden de volksvertegenwoordigers kunnen schermen met de vrijheid van meningsuiting.