Nieuws/Binnenland
1021423824
Binnenland

Eerste coronapatiënten overgebracht naar Duitsland

Een traumahelikopter vervoert een coronapatiënt.

Een traumahelikopter vervoert een coronapatiënt.

ALMERE - Voor de eerste keer in de tweede golf worden coronapatiënten overgebracht naar ziekenhuizen in Duitsland. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). De verplaatsing moet de druk op Nederlandse ziekenhuizen verminderen.

Een traumahelikopter vervoert een coronapatiënt.

Een traumahelikopter vervoert een coronapatiënt.

De helikopter met de eerste patiënt zou vrijdag rond 09.30 uur opstijgen bij het Flevoziekenhuis in Almere, maar dit liep vanwege mist wat vertraging op. De patiënt, die in Almere op de intensive care aan de beademing lag, gaat naar een ziekenhuis in Münster. Daarna gaat de helikopter terug om een tweede patiënt uit Almere naar Münster te brengen.

Dat de eerste patiënten vanuit Almere naar Duitsland gaan, is bewust. Ziekenhuizen in de regio Noordwest, waar Almere onder valt, hebben veel moeite om de toestroom aan patiënten bij te houden. „Het is daar heel vol, het water staat ze aan de lippen”, aldus het LCPS.

Op zaterdag worden waarschijnlijk twee patiënten vanuit de zorgregio Zuidwest (Rotterdam, Dordrecht en Zeeland) naar Duitsland overgebracht, en op zondag twee patiënten uit de regio Midden (Utrecht en omstreken).

Grens in zicht

De ziekenhuizen in Nederland naderen de grens van wat ze aankunnen. De intensive cares behandelden donderdag in totaal 923 mensen: 463 met corona en 460 met andere aandoeningen. De ic-afdelingen hebben momenteel capaciteit voor 1045 patiënten. Dat betekent dat er nog plek is voor iets meer dan honderd mensen. Duitsland is bereid ongeveer tachtig Nederlandse ic-patiënten over te nemen. Dat geeft de Nederlandse ziekenhuizen lucht. Zij willen hun intensivecarecapaciteit de komende tijd uitbreiden naar 1350 bedden.

Ook op de verpleegafdelingen wordt het steeds drukker. Die vleugels behandelden donderdag 1540 coronapatiënten, het hoogste aantal sinds half april, en 10.375 mensen met andere aandoeningen. Dat zijn in totaal 11.915 mensen, terwijl er ruim 13.000 verpleegbedden beschikbaar zijn. Onder de huidige omstandigheden is in het hele land dus nog plek voor ruim duizend mensen.

Eerste golf

Het hoogtepunt van de eerste coronagolf was eind maart en begin april. Toen lagen ongeveer 1400 coronapatiënten op de intensive care en circa 2500 op een verpleegafdeling. In die periode lag de reguliere zorg vrijwel helemaal stil, terwijl de ziekenhuizen nu de zorg voor anderen zo veel als mogelijk door willen laten gaan.

Duitsland nam in de eerste golf tientallen Nederlandse patiënten over. Op 10 april werden 58 Nederlanders behandeld op een intensive care in Duitsland. De laatste Nederlander keerde begin juni terug.